Elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ICC

2023. március 18., 08:47

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Előzetes Eljárási Kamarája pénteken az ukrajnai helyzettel összefüggésben elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen –közölte a Jevropejszka Pravda az ICC sajtóközleményére hivatkozva.

Amint arról a bíróság sajtószolgálata beszámolt, az Előzetes Eljárási Kamara 2023. március 17-én adott ki elfogatóparancsot Putyin és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnök gyermekjogi megbízottja ellen.

Putyint és Lvova-Belovát háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják gyermekeknek Ukrajna megszállt területeiről az Oroszországi Föderációba való törvénytelen kitoloncolása miatt, amelyre legalább 2022. február 24-e óta került sor.

„Az Előzetes Eljárási Kamara az Ügyészség 2023. február 22-én kelt kérelmei alapján úgy ítélte meg, alapos okkal feltételezhető, hogy minden gyanúsított felelős a lakosságnak Ukrajna megszállt régióiból az Oroszországi Föderációba való törvénytelen kitoloncolásával és törvénytelen átszállításával kapcsolatos háborús bűncselekményért, ami kárt okozott az ukrán gyerekeknek” – idézi a közleményt a portál.

A kamara megjegyzi, hogy titkosaknak tekinti az elfogatóparancsokat „az áldozatok és a tanúk védelme, valamint a nyomozás biztosítása érdekében”.

„Tekintettel azonban arra, hogy a jelen helyzetben hivatkozott magatartás valószínűleg tovább tart, és a közvélemény tájékozottsága az elfogatóparancsokról hozzájárulhat a további bűncselekmények megelőzéséhez, a Kamara úgy ítéli meg, hogy az igazságszolgáltatásnak érdekében áll felhatalmazni a Titkárságot, hozza nyilvánosságra az elfogatóparancsok létezését, a gyanúsítottak nevét, a bűncselekményeket, amelyek miatt az elfogatóparancsokat kiadták, és a kamara által megállapított felelősség mértékét” – jelentette be Piotr Hofmański, a Nemzetközi Büntetőbíróság megbízott elnöke.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)