Ungváron 725 kg szemetet gyűjtöttek össze az Ung folyó partján

2023. március 19., 08:47

Az akcióról Ruszlan Svarc szervező mesélt. Elmondása szerint a takarítást az újrahasznosítás világnapjára időzítették, amelyet március 18-án ünnepelnek. Körülbelül 20 ember csatlakozott az akcióhoz, amely során 725 kg szemetet gyűjtöttek össze a Pravoszláv parton.

Koval Alina ungvári lakos elmondta, hogy rögtön szétválogatják a szemetet. „Itt vannak a PET-palackok, amelyeket újrahasznosítanak, s van fém. És minden más, amit nem lehet hasznosítani, az megy a kukába. Úgy döntöttem, csatlakozom, mert érdekel a természet, érdekel a város, ahol most élek. Ha valaki megvédi az országot az ellenségtől, akkor mi pedig meg fogjuk óvni az ökológiánkat, hogy gyermekeink és minden ember szép tiszta környezetben éljen. Elvégre, ha szép környezet vesz minket körül, akkor hatására a hangulatunk is javul” – mondta.

A tizenkét éves Joszip Epelbaum két testvérével vett részt a takarításban. Elmondta, hogy szüleivel a háború miatt költöztek Kijevből Ungvárra. „Elkezdtem gyűjteni a műanyagot, mert itt sok van, és nagyon kevés a vas. Segítünk a part tisztán tartásában, mert régebben itt fürödtünk, de most már nem lehet, mert nagyon sok a szemét” – mondta a fiú.

Az ungvári Bunyak Anasztázia először csatlakozott ilyen akcióhoz, mert szeretne egy szép, tiszta várost látni, hogy ne legyen félelmetes gyerekekkel, kutyákkal sétálni. „Sok a törött üveg. Ezért takarítunk a folyó közelében.” –osztotta meg véleményét az akció résztvevője.

(uzhgorod.net.ua/RV)