Két keréken a magyar szabadságharc szolgálatában

2023. március 21., 09:53 , 1151. szám

Takár Károly „Katyó” hűséges résztvevője, megszokott színfoltja minden ünnepünknek, megemlékezésünknek. Hol egymaga, hol pedig csapatával tiszteletét teszi a magyar történelem legfőbb eseményeinek ünnepi megemlékezésein. Így történt ez az idei 1848‒49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepélyes megemlékezésén Kiskőrösön március 15-én.

Kárpát-medence-szerte számtalan városban és helyszínen zajlottak megemlékezések nemzeti ünnepünk alkalmából. Többek között Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában is nagyszabású megemlékezést szerveztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. A többnapos program során az ünneplő közönség számára többek között a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint a helyi Szivárvány néptáncegyüttes készült szórakoztató műsorokkal.

Több mint ötezren gyűltek össze Kiskőrös főterén március 15-én. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is tiszteletét tette, aki Petőfi szülőháza előtt tartott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar.”

A miniszterelnök a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életútját így jellemezte: „Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik. […] Egy villanás, amelyet saját nemzete lélegzet-visszafojtva követ és csodál.”

Az 1848–49-es események fordulópontnak számítanak a magyar történelemben, meghatározó jelentőséggel bírnak a magyarság életében. És bár a szabadságharc elbukott, a magyarok szerte a világon – ahogy a kárpátaljai magyarság is – máig őrzi mindazon hősök emlékét, akik a szabadságért vállalták a harcot.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, Takár Károly, az aknaszlatinai születésű ultrafutó, kerékpáros, akit mindenki Katyóként ismer, idén is tiszteletét tette a március 15-én megszervezett ünnepélyes megemlékezésen, ahova újra két keréken érkezett.

Katyó a nagy mártír költő 200. születésnapjának tiszteletére emlékszalagos lobogóval indult útnak Kárpátaljáról. Kerékpáros útja Aknaszlatinán vette kezdetét, érintette Beregszászt, ahol a Petőfi-szobornál tartott ünnepélyes megállót. A határt átlépve Fehérgyarmat–Nyírbátor–Debrecen–Szolnok útvonalon elért Kiskunfélegyházára, ahonnan utolsó megállója Kiskőrös volt, Petőfi szülőháza. Útja során Nagyarban ellátogatott Petőfi fájához, és útjának minden állomásán stafétája egy-egy újabb szalaggal bővült.

Katyó közel 500 km-t tett meg kerékpárján, hogy felkeresse hős költőnk emlékhelyeit és elvigye a Béke zászlaját Kiskőrösre.

A március 15-ei események minden magyar ember számára meghatározóak és fontosak. A megemlékezések, melyek ezeket az eseményeket idézik fel, életben tartják a magyar kultúrát és hazafiasságot. Éppen ezért az a hit, akarat és hazaszeretet, amelyről Katyó évről évre tanúbizonyságot tesz, minden kárpátaljai magyar számára példaértékű.         

K. K.