A csapi határőrök Szlovákiában vettek részt tanfolyamon

2023. március 22., 09:51

A közelmúltban Szlovákiában a Biztonságos és befogadó határ Szlovákia és Ukrajna között (SIBSU) nemzetközi projekt keretében lezárult egy szeminárium- és nyelvtanfolyamciklus Ukrajna és Szlovákia határőrei és vámosai számára.

A projektet Szlovákia Belügyminisztériuma a Szlovák Külpolitikai Szövetséggel közösen, az Ukrán Állami Határszolgálattal és az Ukrán Állami Vámszolgálattal együttműködve valósította meg. A fő partner Ukrajnában a Regionális Kockázatelemző Központ.

A közvetlenül az ukrán‒szlovák határszakaszon szolgálati feladatokat teljesítő határőrök és vámosok két intenzív szlovák nyelvtanfolyamot végeztek el. A rendfenntartók sikeresen elsajátították a külföldi kollégákkal való hatékony kommunikációhoz szükséges alapvető idegen nyelvi ismereteket és speciális terminológiát. Ugyanekkor a szlovák határőrök és vámosok egy hasonló ukrán nyelvtanfolyamot végeztek el. A résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat és megvitatták a határ- és vámellenőrzés, a közös járőrözés szervezésének, az ukrán‒szlovák határon az illegális migráció és a csempészet elleni küzdelem kérdéseit, valamint az ukrán határ- és vámhatóságok együttműködését a Frontex nemzetközi ügynökséggel.

(0312.ua/RV)