Háborús bűnök jeleit látja Oroszország tetteiben az ENSZ-bizottság

2023. március 22., 17:41 , 1151. szám

Az Oroszországi Föderáció által Ukrajna ellen indított teljes körű háború során elkövetett jogsértéseket vizsgáló független ENSZ-bizottság háborús bűnök jeleit látja Oroszország tetteiben – írja a Jevropejszka Pravda.

Az ukrajnai eseményeket vizsgáló testület (Independent International Commission of Inquiry on Ukraine) március 16-án tette közzé jelentését a nemzetközi jog sérüléséről a teljes körű ukrajnai háború során, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország számos tette háborús bűnnek minősíthető.

A háborús bűncselekmények közé tartoznak a civilek és az energia-infrastruktúra elleni támadások, a szándékos gyilkosságok, a törvénytelen fogva tartás, a kínzás, a nemi erőszak és egyéb szexuális erőszak, valamint a gyermekek törvénytelen elszállítása és deportálása.

A bizottság által összegyűjtött bizonyítékok arról tanúskodnak, hogy az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá került területeken az orosz hatóságok szándékos gyilkosságokat követtek el civilek és olyan személyek ellen, akik nem vettek részt harci cselekményekben. Ezenkívül az orosz erők válogatás nélkül és aránytalanul nagy támadásokat hajtottak végre robbanófegyverek felhasználásával lakott területeken, egyértelműen figyelmen kívül hagyva a polgári lakosságot érő esetleges károkat és szenvedéseket.

A testület úgy véli továbbá, hogy az orosz fegyveres erők 2022 októberétől Ukrajna energia-infrastruktúrája ellen indított támadásai háborús bűncselekményeknek tekinthetők, de a vizsgálat folytatását kérték ebben a kérdésben.

A jelentés felsorolja az orosz megszállók egyéb háborús bűntetteknek minősíthető cselekedeteit is: törvénytelen fogva tartás a megszállt területeken, nyelvi és nemzetiségi alapú kínzás, „nemi erőszak, szexuális és nemi alapú erőszak számos esete”, valamint gyermekek kényszeráthelyezése és deportálása.

„A bizottság dokumentált néhány, az Ukrán Fegyveres Erők által elkövetett jogsértést is, beleértve az állítólagos válogatás nélküli támadásokat és két háborús bűncselekménynek minősülő incidenst, amikor orosz hadifoglyokat lőttek le, sebesítettek meg és kínoztak meg” – áll a jelentésben.

Következtetéseiben az ENSZ bizottsága minden jogsértés és bűncselekmény kivizsgálását, valamint az elkövetők nemzeti vagy nemzetközi szintű felelősségre vonását javasolta.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy 2022 márciusában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely elítéli az emberi jogok megsértését Oroszország ukrajnai hadműveletei során, és bizottság létrehozását rendeli el ezek kivizsgálására.       

(hk/eurointegration.com.ua)