Újraszámítják a dolgozó nyugdíjasok nyugdíját

2023. március 26., 13:17 , 1151. szám

Április 1-jétől kerül sor Ukrajnában a dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának éves újraszámítására – jelentette be Darija Marcsak, a szociálpolitikai miniszter első helyettese az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Elmondása szerint áprilisban és júliusban lépnek hatályba a nyugdíjak indexálására vonatkozó kormányhatározat egyes normái.

„Április 1-jétől megtörténik a dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának éves újraszámítása, július 1-jétől pedig indexálják a nyugdíjakat, többek között a köztisztviselők, a helyhatóságok munkatársai, a tudósok és az állampolgárok egyéb kategóriái esetében” – mondta Marcsak.

Megjegyezte, hogy a nyugdíjkifizetések idei 19,7%-os indexálása rekordmértékű az elmúlt éveket tekintve, és a nyugdíjasok kategóriáinak maximális számát érinti.

Marcsak egyben biztosított, hogy még amennyiben nem is érkezik meg időben a nemzetközi partnerek segítsége, a kormány garantálja szociális kötelezettségeinek teljesítését, többek között a nyugdíjak kifizetését.

„Ezek az állami költségvetés védett kiadásai. A nemzetközi partnerektől érkező bevételek késedelme esetén a Pénzügyminisztérium más forrásokból finanszírozza azokat” – hangsúlyozta az első miniszterhelyettes.

Emlékeztetőül: március 1-jétől Ukrajnában 19,7%-kal indexálták a nyugdíjakat 10,5 millió nyugdíjas esetében. A Nyugdíjalap adatai szerint Ukrajnában az átlagos nyugdíj 5 219,69 hrivnya.

(korrespondent.net/Kárpátalja)