Beregardóban 200 fiatal vett részt a KRISZ Húsvétra hangolva programján

2023. március 28., 10:27

A KRISZ (Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet) 2002. február 14-én alakult meg. A szervezet olyan emberek közössége, akik szeretik az ifjúságot, és azt szeretnék, hogy a fiatalok megismerjék Istent, az Ő üdvözítő kegyelmét. Március 25-én csaknem 200, főleg 12 és 17 év közötti kárpátaljai fiatal vett részt a KRISZ által szervezett, Húsvétra hangolva elnevezésű programon, amelynek a Beregardói Református Gyülekezet adott otthont. A programról, illetve a KRISZ elmúlt időszakban végzett munkájáról Barta Attilát, a KRISZ elnökét, a Fornosi Református Gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük.

– Idén ez volt az első nagy programunk a KRISZ keretein belül. Megdöbbenve, de egyben örömmel tapasztaltuk, hogy a templom olyannyira megtelt, hogy pótszékeket kellett behozni ahhoz, hogy mindenkinek legyen helye. Húsvétra készülünk, és szerettük volna erre készíteni a fiatalokat lelkileg is. A húsvéthoz nagyon sok népszokás, hagyomány kötődik, és látjuk azt, hogy a világban is készülnek az ünnepre különféle formákban.

Mi úgy láttuk jónak, hogy lelkileg is készülnünk kell arra, hogy az ünnep az valóban ünnep legyen, még a jelenlegi nehéz helyzetben is. Most még inkább szükséges, hogy a fiataloknak reménységet adjunk, és a legnagyobb reménységet mutassuk fel, magát az Úr Jézus Krisztust, illetve hogy van feltámadás. A keresztyéneknek, a keresztyén fiataloknak ennél nagyobb reménysége nem is lehetne. Nyilván a reménység témájához is kapcsolódott ez az alkalom, hiszen mind a KRISZ, mind a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) fő témája ebben az évben a reménység. Így igyekszünk minden alkalmunkon erre helyezni a hangsúlyt.

Az alkalmon volt közös éneklés, amelyet az Agapé dicsőítő csapata vezetett, és jó volt azt megélni, hogy több mint 200 fiatal együtt énekel és dicséri az Istent. Továbbá személyes bizonyságtétel is elhangzott, illetve volt igehirdetés és evangelizáció, amelyet Bernát Tamás, a Tiszaágteleki és a Kisdobronyi Református Egyházközségek lelkipásztora végzett. Az alkalom végén szeretetvendégségre is sor került, ahol a fiataloknak lehetőségük volt az ismerkedésre. Látjuk azt, hogy vannak olyan fiatalok, akik rendszeresen részt vesznek a KRISZ programjain, és egy-egy ilyen alkalom lehetőséget biztosít a számukra a kötetlen beszélgetésre.

– Hogyan telt az elmúlt év a KRISZ életében, illetve mik a jövőbeni tervek?

– 2022. február 19-én tartotta meg a KRISZ az ünnepi közgyűlését, amikor is 20 éves lett a szervezet. Aztán néhány nap múlva kitört egy olyan konfliktus, amire senki nem volt felkészülve. Egyből belecsöppentünk egy olyan helyzetbe, amilyet korábban még nem tapasztaltunk, és amely új kihívások elé állított bennünket is. Mindennek ellenére megpróbáltunk tervezni annak a fényében, hogy ha lehetőségünk adódik, akkor igyekszünk továbbra is foglalkozni a fiatalokkal. Így azokat a terveket, amelyeket tavasztól dédelgettünk, csak a nyár folyamán tudtuk megkezdeni.

Az első nagy programunk augusztusban volt, amikor megszerveztük a Bereg Campben a KRISZ tinédzsereknek szóló táborát, amelyen közel 100 fiatal vett részt, így maximálisan kihasználtuk a tábor befogadóképességét. Túljelentkezés volt, legalább 60 fiatalt nem tudtunk elhelyezni, így vissza kellett mondanunk a jelentkezésüket. Így láttuk azt, hogy a fiatalok szívében ott van a vágy, hogy jöjjenek, ott legyenek. Láttuk azt is, hogy a fiatalok szívében van hely a közösség számára. Elhatároztuk, hogy még az ősz folyamán mindhárom egyházmegyében – Beregi Egyházmegye, Máramaros-Ugocsai Egyházmegye, Ungi Egyházmegye – szervezünk vasárnap délutánonként egy-egy alkalmat, melyet sikeresen megvalósítottunk.

Ezenkívül még az ősz folyamán ugyancsak a Bereg Campben tartottunk egy áldásos hétvégét, amelyen 80 fiatallal vettünk részt.

Hasonló tervekkel, programokkal, alkalmakkal készülünk a 2023-as esztendőben is.

            Dankai Péter