Rákóczi Napok a beregszászi főiskolán

2023. március 28., 11:50 , 1152. szám

Koszorúzással és ünnepi nyitóeseménnyel vette kezdetét március 27-én a II. Rákóczi Ferenc előtt tisztelgő egyhetes Rákóczi Napok rendezvénysorozat a fejedelem nevét viselő beregszászi főiskolán. A 2006-ban elindított hagyomány célja, hogy felhívja a figyelmet a Nagyságos Fejedelem szellemi és kulturális hagyatékára, valamint a nemzeti érdekekért vívott tevékenységére.

Az esemény hagyományosan a beregszászi Budapest téren vette kezdetét, ahol a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán található Zrínyi Ilona- és Rákóczi Ferenc-mellszobornál is lerótták tiszteletüket. Az ünnepélyes megnyitó a főiskola Tudományos Tanácsának nyílt ülésével vette kezdetét, amelyen Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszöntve az egybegyűlteket elmondta: a Rákóczi Napok rendezvénysorozat az intézmény életében egy olyan periódus, amikor együtt ünnepelünk, megmutatjuk, hogy kik vagyunk és hol tartunk. „Meg kell mutatni magunkat kifelé és befelé is: meg kell mutatni a külvilágnak azt, hogy létezik ez az intézmény, és sikereket érünk el; befelé pedig meg kell mutatni azt, hogy együvé tartozunk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a konferenciák és rendezvények mellett díjakat adunk át, ami egyben köszönet is az intézmény vezetősége felől, hogy a munkatársak, a diákok teszik a dolgukat.”

A rendezvényen ünnepélyes keretek között átadták a Rákóczi-díjat, melyet hagyományosan a főiskola tanévnyitó rendezvényének keretében szoktak átadni a főiskoláért sokat tevő – egy kárpátaljai és egy határon túli – díjazottnak. Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere, korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalának vezetője a tanévnyitón sajnos nem tudott jelen lenni, így most vehette kézbe a díjat. Szabó Tibor elmondta: „Valóban bátor embereknek kellett lenni abban az időben is, hiszen nem olyan volt a helyzet Kárpátalján, hogy könnyű lett volna a ’90-es években főiskolát létrehozni. Egy kezemen meg tudom számolni azokat a bátor embereket, akik meg voltak győződve róla, hogy ezt megcsinálják. Egy olyan intézménnyé vált a magyar főiskola, amely nemcsak a helyi fiatalok szakmai felkészítésével foglalkozik, hanem nevel és példát mutat. Ez az intézmény a kárpátaljai magyarság fennmaradását biztosítja, és azt az üzenetet hordozza, hogy meg lehet maradni magyarnak Kárpátalján a nehéz időkben is.”

Az esemény zárásaként a rektori és elnöki elismerések, valamint a főiskola felnőttképzése keretében szervezett tanfolyamok okleveleinek átadására került sor.

A 18. alkalommal megrendezett Rákóczi Napok a hét folyamán kétnapos nemzetközi konferenciával folytatódik.            

ev