Ukrajna vereséggel, Magyarország győzelemmel kezdte a 2024-es Eb-selejtezőjét

Labdarúgás

2023. március 28., 09:36

Ukrajna válogatottja vereséggel kezdte a 2024-es Eb-selejtezőt. Idegenben kapott ki Angliától 2-0-ra Ruszlan Rotany csapata, miközben a Marco Rossi által vezetett magyar válogatott 3-0 arányban győzött Bulgária ellen a Puskás Arénában.

Ezenkívül, míg a kék-sárgák az első mérkőzésnapot is kihagyták a C selejtezőcsoportban, addig Gareth Southgate csapata hazai pályán 2-1-re legyőzte a kvalifikáció másik favoritját, Olaszországot is.

Az Anglia elleni meccs volt Ruszlan Rotany debütálása a válogatott élén. Az ukrán utánpótlás „jelenlegi” edzője az Anglia elleni meccs előtt vett részt egy megbeszélésen a válogatottal a jövőbeni esetleges együttműködésről, aztán felkérték a válogatott élére, így Olekszandr Petrakovot, korábbi vezetőedzőt váltotta.

Ukrajna és Anglia kevesebb mint két éven belül már a második egymás elleni mérkőzését játszotta egymás ellen. A csapatok a 2020-as Európa-bajnokság negyeddöntőjében találkoztak, amikor a háromoroszlánosok 4-0-s vereséget mértek az ukránokra.

Gólszerzők: Harry Kane, a 37., illetve Bukayo Saka, a 40. percben voltak eredményesek.

A két meccsen aratott győzelem lehetővé tette Angliának, hogy megerősítse magát a selejtezőcsoport élén. Ukrajna pedig a tabellán az utolsó helyet foglalja el jelenleg.

A C csoport versenytáblázata:

Anglia – 6 pont, 2 meccs, 4-1 gólkülönbség; Észak-Macedónia – 3 (1), 2-1; Olaszország ‒ 0 (1), 1-2; Málta – 0 (1), 1-2; Ukrajna ‒ 0 (1), 0-2.

Egészen elképesztően kezdte meg a magyar nemzeti 11 a 2024-es németországi Eb-selejtező szereplését Bulgária ellen. A G-csoport meccsén magabiztosan, 3-0-ra győztek Marco Rossi fiai.

A magyar válogatott kezdőcsapata: Dibusz Dénes – Lang Ádám, Orbán Wili, Szalai Attila ‒ Bolla Bendegúz, Nagy Ádám, Vécsei Bálint, Kerkez Milos – Sallai Roland, Szoboszlai Dominik – Ádám Martin.

A Puskás Arénában 66 000 néző előtt lépett pályára a magyar válogatott. A nagy izgalmak és remek szurkolás, illetve nagyszerű játék meghozta a gyümölcsét. Egy félidő alatt eldőlt a három pont sorsa a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőn, a magyar válogatott ugyanis Vécsei Bálint 7., Szoboszlai Dominik 26. és Ádám Martin 40. percben szerzett góljaival 3-0-ra győzött. Ezzel a második helyen állnak a magyarok a csoportjukban. Őket a szerbek előzik meg, akik már két mérkőzésen és győzelmen vannak túl.

A G csoportban a magyarok mögött Montenegró 3 ponttal a 3., a 0 pontos Litvánia a 4., Bulgária pedig az 5. helyen áll.

A magyar futballválogatott következő Eb-selejtező meccsét idegenben Montenegró ellen játssza majd 2023. június 17-én, illetve szintén a Puskás Arénában fogadja a Litvánokat három nappal később június 20-án.

Dankai Péter