Fehéroroszországi nukleáris fenyegetés: Ukrajna követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását

2023. március 29., 09:50 , 1152. szám

Ukrajna Külügyminisztériuma hivatalosan is reagált az Oroszországi Föderáció azon szándékára, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszország területére – írta a Jevropejszka Pravda.

A Külügyminisztérium rámutatott: Oroszország szándéka, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepítsen Fehéroroszország területére a bűnöző Putyin-rezsim újabb provokatív lépése, amely aláássa a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (Atomsorompó-szerződés) elveit, a nukleáris leszerelés architektúráját és a nemzetközi biztonsági rendszer egészét.

Ukrajna arra kéri a fehérorosz társadalmat, hogy akadályozzák meg a nukleáris fegyverek Fehéroroszország területére telepítésével kapcsolatos bűnös szándékok megvalósulását, ami megsértené az országnak az Atomsorompó-szerződésben foglalt kötelezettségeit, még inkább a Kreml túszává tenné, és katasztrofális következményekkel járna a jövőjére nézve – hangsúlyozták a Külügyminisztériumban.

„Felhívással fordulunk a G7 csoport országaihoz és az Európai Unióhoz, hogy figyelmeztessék a fehérorosz hatóságokat a messzemenő következményekre Fehéroroszországra nézve, amennyiben beleegyezik, hogy oroszországi taktikai nukleáris fegyvereket fogadjon be a területére” – jelezte a tárca.

Ukrajna hatékony fellépést vár el a Kreml nukleáris zsarolásával szemben Nagy-Britanniától, Kínától, az Egyesült Államoktól és Franciaországtól úgy is, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaitól, amelyeknek fokozott a felelősségük a nukleáris fegyverek felhasználásával fenyegető agresszió megakadályozásában.

„Követeljük, hogy azonnal hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését e célból” – közölte a Külügyminisztérium.

Moszkva bejelentése után, miszerint taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma közölte: semmi nem utal arra, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne.

Berlin válaszul nukleáris megfélemlítési kísérlettel vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

(hk/eurointegration.com.ua)