Házaspárok hétvégéje a Vadvölgy Panzióban

Olvasói levél

2023. március 30., 09:09 , 1153. szám

Akár kis- vagy nagycsaládos párként, vannak az életünkben időszakok, amikor jó feltenni a kérdést magunknak, egymásnak: Mi a helyzet velünk? Ez önvizsgálatra is lehetőséget ad. Persze, ha társas kapcsolatról van szó, inkább szeretjük a másikat megvizsgálni, de ha reális képet szeretnénk látni, elkerülhetetlen a megállás. Családon belül sok minden fontos lehet, de legfontosabb az, hogy az a szövetség, melyet az Isten jelenlétében megkötöttünk, még mindig az-e, aminek jó esetben indult. Látjuk-e egymást, és látjuk-e Isten szándékát az életünkben?

Ezekkel a gondolatokkal indult az idei házaspárok hétvégéje, melyet a Vadvölgy Panzióban szervezett a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete tagcsaládjai számára. Összesen 14 házaspár vehetett részt az alkalmon, amelyet Taracközi Ferenc és Taracközi Marianna vezetett. Az alábbiakban egy résztvevő beszámolója következik:

Nagy jelentősége van a családok életében a házaspárok egymásra szánt idejének. A mi kapcsolatunkban is fontos szerepe van az együtt töltött időnek. Így nagy öröm volt számomra, hogy újra lehetőségünk nyílt egy hétvégét együtt tölteni a férjemmel március 24–26-án a Vadvölgy Panzióban. Fontos volt kiszakadnunk a hétköznapok egyhangúságából, hiszen ez a mostani helyzet a mi kapcsolatunkra is rányomta a bélyegét. Férjem a háború kitörésekor elhagyta az országot, és éppen ez volt az utolsó együtt töltött hétvégénk. Nagycsaládosként mondanom sem kell, hogy mit jelent, amikor a harmadik, legkisebb gyermekünk betölti a 18. életévét.

A hétvégi program péntek este kezdődött egy közös vacsorával. Majd az ismerkedés nagyon vidám hangulatban zajlott. A hétvége témája a házassági fogadalom volt, melynek keretében az első előadást még aznap este Taracközi Marianna tartotta „Hozzá hű leszek” címmel. Ebben az előadásban tudatosult bennünk, hogy a hűség nem csak a nem megcsalást jelenti a szó szoros értelmében. Lehetünk hűtlenek egy házasságon belül a házastársunkhoz a nem odafigyeléssel, az egymás iránti vágyak és kötelességek nem betöltésével is.

A szombat reggeli áhítat után Taracközi Ferenc lelkipásztor tartotta meg előadását ,,Vele megelégszem” témakörben. A témához kapcsolódó fogalmak tisztázása után körvonalazódott bennünk a megelégedés különböző fajtája. Megértettük azt is, hogy az emberi kapcsolataink közül csak a házastársi kapcsolat az, amelyik az Édenben köttetett. Minden egyéb kapcsolatunk – családi, baráti, munkatársi – emberi eredetű. A tartalmas előadást a szabadidős tevékenységek váltották fel. Lehetőségük volt a pároknak a közös beszélgetésre, szaunázásra, fürdőzésre vagy akár a csendes pihenésre is.

A délutáni előadásban a fogadalomtétel „Vele szentül élek” mondatával foglalkoztunk. „Annak okáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté” (1 Móz. 2, 24, Károli) – hangzik az ige. Ebben az előadásban kirajzolódott, hogy a házasságban a felek tisztaságban, egyetértésben kell éljék az életüket, leválva szüleikről, ami sokszor nem könnyű feladat. Vacsora után lehetőség volt a közös játékra is, ahol a társaság felhőtlen szórakozásban és jókedvben részesülhetett. Majd késő estig folytatódhattak a közös beszélgetések. A vasárnapi istentisztelet után a zárókörben értékelték a hétvégét, és ebéddel zárult a tartalmas házaspáros alkalom.

Köszönjük szépen a vezetőknek és a szervezőknek ezt a lehetőséget! (Szilágyi Tímea résztvevő)

A program megvalósulását Magyarország Kormánya támogatta.