Már több mint 300 tisztviselőt fordítottak vissza a határról

2023. március 30., 16:22 , 1152. szám

A határőrség január óta nem engedett át a határon több mint 350 olyan köztisztviselőt, aki nem volt jogosult elhagyni Ukrajnát – jelentette ki az ukrán televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője, akit az Ukrinform idéz.

„Mostanáig – azóta, hogy életbe léptek az államhatáron a változások – felügyelőink nem engedtek át több mint 350 személyt, akik ezen a listán szerepelnek (a köztisztviselőkén – a szerk.), mert nem feleltek meg a határátlépés feltételeinek” – mondta el a szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy a hatályos szabályozás értelmében a köztisztviselők – férfiak és nők egyaránt – a hadiállapot idején csak hivatalos kiküldetés esetén hagyhatják el Ukrajnát. Vannak ugyanakkor kivételes esetek. Így például a gyermeküket egyedül nevelő szülők elkísérhetik gyermekeiket külföldre, vagy meglátogathatják őket a határon túl. Gyógy­kezelés céljából is elhagyhatják az országot a tisztviselők, de ebben az esetben az Egészségügyi Minisztérium visszaigazolása szükséges.

Demcsenko jelezte, hogy az Állami Határőrszolgálat megkapta a köztisztviselők listáját, és felügyelőik figyelemmel kísérik ezeknek a személyeknek a mozgását az államhatáron át.

Mint ismeretes, a kormány januárban döntött arról, hogy a különböző szintű képviselők, kormánytisztviselők, az állami hatóságok által a mozgósítás és a hadiállapot idejére lekötött dolgozók, a bírák, ügyészek, az állami vállalatok vezetői stb. csak a szolgálati kiküldetésre szóló vezényléssel jogosultak átlépni az államhatárt.

(pszv/ukrinform.ua)