Ukrán területek annektálását indítványozta egy román szenátor

2023. március 30., 12:07 , 1152. szám

Diana Șoșoacă oroszbarát román szenátor indítványozta az ukrán területek egy részének annektálását. Ukrajna Külügyminisztériuma szankciókat kezdeményez ellene – jelentette az RBK–Ukrajina Oleh Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivőre hivatkozva.

Șoșoacă törvényjavaslatot nyújtott be, amely a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatokról és együttműködésről kötött megállapodás felmondását indítványozza. A szenátor a „történelmi területek csatolására” szólít fel. Észak-Bukovináról, Hercáról, Budzsákról (Kagul, Bolgrad, Izmail), a történelmi Máramarosról és a Kígyó-szigetről lenne szó.

Kijelentette, hogy Romániának „helyre kell állítania a lakosság kulturális identitását, hagyományait, szokásait és vallását”. Kéri, hogy „vegyék figyelembe” a Bukarest által Ukrajnának a háborúban nyújtott segítséget, és „adják vissza a területeket”.

Később a szenátor úgy magyarázta, hogy kezdeményezésének semmi köze a háborúhoz, a cél „elkerülni az ukrajnai románok erőszakos etnikai asszimilációját”.

Oleh Nyikolenko, a Külügyminisztérium szóvivője a Facebook közösségi oldalon „az orosz revansizmus módszertanából vett klasszikus példának” nevezte Șoșoacă akcióját.

„Határozottan elítéljük az Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére, az Ukrajna és Románia közötti jószomszédi viszony szellemének aláásására tett kísérletet” – írta.

Emellett jelezte, a Külügyminisztérium szankciók bevezetését kezdeményezi az oroszbarát szenátor ellen Ukrajna nemzetbiztonságának veszélyeztetése miatt.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, az ultrajobboldali Șoșoacă a román parlament független szenátora, az S.O.S. párt tagja. Korábban a jobboldali populista AUR pártban politizált.

A portál szerint miután Kijev úgy döntött, hogy szankciós listára helyezi, Șoșoacă kijelentette, hogy Ukrajna „fasiszta állam”, ahonnan megtorlással fenyegetik.

Időközben a román szenátor felkerült az Ukrajna ellenségeit listázó Mirotvorec weboldalra is.

(szcs/rbc.ua/eurointegration.com.ua)