Zelenszkij szerint több légvédelmi rendszerre lenne szükség

2023. március 30., 13:41

Ukrajna sok nyugati katonai segítséget kapott, de mégsem elegendőt, különösen, ami a légvédelmi rendszereket illeti. Volodimir Zelenszkij elnök erről az Associated Pressnek (AP) adott interjújában beszélt, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Nagyszerű határozataink vannak a Patriotról, de valójában nem rendelkezünk velük” – jelezte az államfő az amerikai légvédelmi rendszerre utalva.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az Egyesült Államokban január óta folyik az ukrán katonák kiképzése a Patriot rendszerek használatára, de Ukrajnában még nem telepítették azokat.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajnának 20 ütegre volna szüksége a Patriot légvédelmi rendszerből az orosz rakéták elleni védekezéshez. Szerinte talán még ez sem lenne elég, mert „a világon egyetlen országot sem támadtak még ennyi ballisztikus rakétával”.

Volodimir Zelenszkij arról is beszélt az AP-nek, hogy az egyik európai ország átadott Ukrajnának egy légvédelmi rendszert, amely nem működött. Ezért kénytelenek voltak „újra és újra cserélni” azt. Az elnök nem nevezte meg az országot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)