Áprilistól a gyógyszerek 60%-a elektronikus receptre vásárolható meg

2023. március 31., 19:09

Ukrajnában április 1-jétől elektronikus receptre válthatók ki a gyógyszerek – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztériumra való hivatkozással.

Megjegyzik, hogy az Ukrajnában bejegyzett gyógyszerek mintegy 60%-a vényköteles készítmény. Az egyéb, kötelező orvosi felírást nem igénylő gyógyszerek, akárcsak korábban, külön recept nélkül is megvásárolhatók a gyógyszertárakban.

Ukrajnában receptre kaphatók többek között az antibiotikumok, görcsoldók, hormonális készítmények (beleértve a fogamzásgátlókat is), a magas vérnyomás, szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, egyes féreghajtók, az antihisztaminok, vérhígítók, antidepresszánsok, antipszichotikumok és relaxánsok, a szteroid tartalmú gyógyszerek, egyes fájdalom- és köhögéscsillapítók, nyugtatók.

Hogy szükséges-e recept egy adott készítményhez, ellenőrizhetjük igénybe véve az online patikák szolgáltatásait, vagy megnyitva a világhálón Ukrajna Állami Gyógyszernyilvántartását (Державний реєстр лікарських засобів України).

(korrespondent.net/Kárpátalja)