II. MCC kárpátaljai pedagóguskonferencia Beregszászban

2023. március 31., 08:14 , 1153. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Központjának második pedagóguskonferenciáján neves előadók beszéltek az oktatás területén tapasztalható legújabb kihívásokról, azok megoldásának módszereiről. Az eseménynek a beregszászi Arany Páva étterem adott otthont március 28-án.

A rendezvényen több mint ötven oktatási intézmény pedagógusai vettek részt. A jelenlévők olyan neves előadókat hallhattak, mint Kádár Annamária, aki a gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlesztéséről tartott előadást, illetve Constantinovits Milán, aki többek között a tanári szerep átalakulásáról és a diákokkal való kommunikációról beszélt.

Dobsa Németh Beáta, az MCC Beregszászi Központjának vezetője a program kapcsán kiemelte, hogy a pedagóguskonferenciát hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. Továbbá úgy fogalmazott: „Fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben is képezhessék magukat a kárpátaljai pedagógusok.”

Kádár Annamária a gyermekek érzelmi intelligenciájáról tartott előadásában részletesen bemutatta az érzelmi intelligencia működését, meglétének vagy hiányának hatásait. A pedagógusok tisztább képet kaphattak arról, hogy milyen segítséget kell megadniuk a gyermekeknek annak érdekében, hogy ne csak lexikális tudással, hanem pszichikai tűrőképességgel is felvértezzék őket az iskolákban.

„A legnagyobb hamuban sült pogácsa, amit adhatunk egy gyereknek, az az, hogy mesélünk. Nemcsak népmesét, nemcsak kortárs mesét, hanem életmesét is” – hangsúlyozta előadásában Kádár Annamária, valamint hozzátette: „Azért nagyon fontosak kezdetben a népmesék, mert azokon keresztül a gyerekek fel tudják dolgozni érzéseiket. Később pedig a kortárs és életmeséken keresztül tudunk segíteni nekik abban, hogyan is tudják feldolgozni a saját veszteségeiket, nehézségeiket, hiszen a magas érzelmi intelligencia jele az is, hogy képes vagyok elmesélni a saját bukásaimat, kudarcaimat.”

Egyebek mellett arról is szó esett, hogy amikor mesélünk gyermekeinknek, nagyon fontos, hogy megfelelő hangulatot teremtsünk hozzá. Hiszen ha egy gyerek tartalmasan zárja a napját, az már önmagában fejleszti az érzelmi intelligenciáját.

Milyen pedagógiai kihívásokkal nézünk szembe 2023-ban, és hogyan tehető hatékonnyá napjainkban a tanári kommunikáció? Ezekről a kérdésekről Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese beszélt.

„Az alfa generáció oktatásának egyik kulcseleme az adaptációs készség, vagyis hogy a pedagógusok hogyan tudnak alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz, mennyire tudjuk átértékelni a pedagógusok szerepét, és hogyan tudunk megbirkózni azzal a kihívással, amit a digitális világ jelent” – hangzott el Constantinovits Milán előadásában.

Mindemellett az előadó rámutatott arra is, hogy a mai világban már nem a pedagógusok a tudás egyetlen forrásai, így a mai pedagógusok feladata, hogy megmutassák a diákoknak a tudáshoz vezető utakat és a tudás megszerzésének módjait.

Akárcsak az első konferenciát, ezt a rendezvényt is nagy érdeklődés övezte, ami azt jelzi, hogy Kárpátalján igenis van érdeklődés a színvonalas oktatásra, fejlődésre és megújulásra. Valamint hogy Kárpátalja a nehéz körülmények ellenére is egy jövőbe tekintő, motivált diákságot szeretne képezni – vélik a szervezők.

A részt vevő pedagógusok egyöntetű véleménye szerint sok új információhoz jutottak és rengeteg új dolgot tanultak, amivel a későbbiekben képesek lesznek segíteni a gyermekeket mint pedagógusok és mint szülők egyaránt.

A szervezők a tervek szerint idén még egy konferenciával készülnek a kárpátaljai pedagógusok számára.

TV21 Ungvár/K. K.