Arra kérik az Alkotmánybíróságot, hogy ismerje el alkotmányellenesnek az orosz fekete-tengeri flottáról szóló megállapodást

2023. április 1., 12:44

Az Alkotmánybírósághoz beérkezett az Ukrajna és Oroszország között az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottája Ukrajna területén való állomásozásáról létrejött megállapodás alkotmányosságára vonatkozó, 49 parlamenti képviselő által előterjesztett beadvány – jelentette a korrespondent.net az Alkotmánybíróság sajtószolgálata nyomán.

A képviselők szerint a megállapodás ellentmond a nemzetbiztonság alapelveinek. Azt is hangsúlyozzák, hogy egy ilyen jellegű nemzetközi egyezmény végrehajtásához nincs jogi keret.

„Ezért az alkotmányos előterjesztéshez való jog alanya szerint indokolt a megállapodás alkotmányellenesnek minősítése” – áll a közleményben.

Az Alkotmánybíróságnak eljuttatott beadvány aláírói között szerepel Mihajlo Raduckij (Nép Szolgája frakció), Irina Friz (Európai Szolidaritás frakció), Jaroszlav Jurcsisin (Hang frakció), Larisza Bilozir (Bizalom képviselőcsoport), Okszana Szavcsuk (független képviselő).

Az Ukrajna és Oroszország között az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottájának Ukrajna területén való állomásozásáról létrejött megállapodást (az úgynevezett Harkivi Megállapodásokat) 2010. április 21-én írta alá Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Harkivban.

A megállapodás értelmében az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottájának szevasztopoli tartózkodását meghosszabbították 2017-től 2042-ig, amit további öt évvel automatikusan meghosszabbíthattak volna, ha egyik fél sem szólal fel ellene.

A megállapodást az Oroszországi Föderáció Állami Dumája 2014. március 31-én, a Krím megszállása után egyoldalúan felmondta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)