Nyikolajcsuk: Az NBU javítani fogja a 2023-as gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését

2023. április 1., 09:50

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a GDP legalább további egy százalékpontos növekedésére számít 2023-ban. A januári előrejelzés 0,3%-os gazdasági növekedést jósolt az idei évre. Erről Szerhij Nyikolajcsuk, az NBU alelnöke beszélt az Üzleti reggeli Volodimir Fedorinnal című műsorban, amelyet a Forbes ukrán nyelvű változata idéz.

Nyikolajcsuk szerint a helyzet javulása figyelhető meg az energiaszektorban. Jelezte, az NBU az év végéig nem számol fennakadásokkal az áramszolgáltatásban, bár az előzetes előrejelzés készítése során arra számítottak, hogy a második és harmadik negyedévben is fennmarad a kapacitáshiány.

„Tehát az első negyedév eredményeit figyelembe véve az idén legalább egy százalékpontnyi többlet gazdasági növekedésre számítunk” – hangsúlyozta Nyikolajcsuk.

Emellett szerinte a nemzetközi segélyezés növekedése lehetővé teheti a kormány számára, hogy nagyobb költségvetési hiányt finanszírozzon, és további fiskális lökést adjon a gazdaságnak.

Nyikolajcsuk megjegyezte, hogy a projektek megvalósítása, a finanszírozás és a helyreállítás hozzájárulhat a gazdaság gyorsabb fellendüléséhez. „Ez volt az egyik pozitív tényező, amelyet januárban nem láttunk előre, de a kilátások szempontjából fontos lehet” – magyarázta.

Az NBU helyettes vezetője szerint az előrejelzésben érdemes figyelembe venni még a kereskedelmi feltételek esetleges javulását az olaj- és gázárak csökkenése miatt.

„Ezért nagyon valószínű, hogy felfelé módosítjuk januári előrejelzésünket. A konkrét számok április végére lesznek meg” – hangsúlyozta Nyikolajcsuk.

(forbes.ua/Kárpátalja)