Egy év alatt 115 ezer Ukrajnából elmenekült embernek nyújtott segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon

2023. április 2., 12:40

Egy év alatt 115 ezer Ukrajnából elmenekült embernek nyújtott segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon. A háború kitörése utáni első menekülthullámban naponta 1 200-an érkeztek Beregsurányba, ahol a karitatív szervezet állandó segélypontot alakított ki. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy év alatt – mintegy 2 millió dollár értékben – 570 tonna segélyszállítmányt hozott Ukrajnába. A karitatív szervezet ukrajnai programjaihoz több mint 7 ezer támogató járult hozzá adományaival. Voltak napok, amikor 4 percenként érkezett valamilyen felajánlás.

„A háború kitörését követően alapvetően három feladatot határoztunk meg magunknak. A határátkelőhelyeken érkező ukrajnai menekültek segítését, az Ukrajnában tartózkodó belső menekülteknek a támogatását és a tartósan Magyarországon maradt menekültek beilleszkedésének a segítését” – mondta el Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. „Egy év alatt a hangsúlyok itt áthelyeződtek, hiszen a háború kitörését követően a menekültek fogadása volt az, ami alapjában meghatározta a munkánkat. Beregsurány volt az a határátkelőpont, ahol a szeretetszolgálat nagy bázist állított fel, ami azóta is működik. Tehát jelenleg is 24 órás ügyeletet tartunk fent. Továbbá döntésünk van arra nézve is, hogy ezt határozatlan ideig fent is tartjuk, amíg a helyzet ezt indokolja” – emelte ki.

Romhányi Tamás tovább folytatva elmondta, hogy az Ukrajnába küldött segélyszállítmányaik egy évvel ezelőtt, márciusban indultak el, és azóta is folyamatosan mennek. Egy év leforgása alatt ezeknek a szállítmányoknak a tömege elérte a csaknem 600 tonnát, amely nagyjából 600 millió forintot tesz ki. „Idén márciusban már két nagy kamiont indítottunk el, illetve áprilisra is be van ütemezve a következő segélyszállítmány. Tehát ezt a tevékenységet is fenntartjuk, és folyamatosan visszük az adományokat. Elsősorban Kárpátaljára szállítunk, kinti partnerünk a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat. De viszünk szállítmányokat Ivano-Frankivszkba, Ungvárra és Munkácsra is szükség szerint, az ottani partnerszervezeteinkkel együttműködve. Jellemzően azt viszünk, amit a kinti partnereink kérnek. Tartós élelmiszert szinte minden alkalommal, illetve olyan felszereléseket, amelyek a kinti segélymunkát előremozdítják. Vagyis orvosi felszereléseket, higiéniai termékeket, áramfejlesztőket, üzemanyagtöltő berendezéseket, különböző műszereket, a tábori konyhához szükséges dolgokat stb. A következő szállítmánnyal ruhanemű is fog menni” – tájékoztatott a kommunikációs vezető.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten és több településen is fenntart szállást az ukrajnai menekülteknek. Tízezrek részesültek eddig a mindennapos életüket megkönnyítő adományokból. 170 ukrán család számára például egyéves integrációs program keretében lakást és havi pénzbeli juttatást biztosítanak, emellett a gyerekek beiskoláztatását is támogatták.

„További tevékenységünk a tartósan Magyarországon maradt menekülteknek a megsegítése, a beilleszkedésüknek az elősegítése. Ez Magyarország területén egyenletesen zajlik, tehát nemcsak Budapestre, Debrecenre, Miskolcra, Győrre koncentrálódik, ahol fogadópontjaink működtek, illetve ideiglenes szállásaink is voltak, hanem minden nagyobb városban megtalálható ez a programunk. Itt arról van szó, hogy egy év alatt olyan »állapotba« hozzuk ezeket a családokat, hogy képesek legyen további támogatás nélkül, önállóan, életvitelszerűen – mint egy átlagos magyar család – élni Magyarországon. Ennek az a feltétele, hogy a szülők munkát vállaljanak, a gyerekek óvodába, iskolába járjanak. Ebben a programunkban elsősorban ukrán anyanyelvű családok vesznek részt. A program része a nyelvtanulás, rengeteg közösségi programot szervezünk számukra, hogy a beilleszkedésüket megkönnyítsük. Februárban voltak például farsangi bálok, kifejezetten az ő részükre, számos nagyvárosban. Időről időre közös ünneplésen megünnepeljük a gyerekek születésnapját. Tehát arra is odafigyelnek a kollegáink, hogy tényleg otthonossá tegyük az itt-tartózkodásukat, és ne szükséget szenvedő vendégekként legyenek itt, hanem tekintsék otthonuknak Magyarországot” – mondta el a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ősz óta rendszeresen küld önkénteseket Beregszászba, hogy segítsék a helyiek munkáját.

„Azt a visszajelzést kaptuk, hogy a humanitárius munkát már nem az adományok mennyisége korlátozza, hanem az élő munkaerő hiánya. Tavaly ősz óta hétről hétre a szeretetszolgálat főállású dolgozói önkéntes szolgálatra mennek egy hétre Beregszászba, és az ottani raktárban csomagolják az adományokat, illetve segítik azok kiosztását, valamint a helyben szükséges fizikai munkát is elvégzik. Tavaly 64 önkéntesünk fordult meg Beregszászban ilyen önként vállalt kiküldetésben, ami idén is folyamatosan zajlik” −  vázolta a helyzetet Romhányi Tamás.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szállítmányokat minden esetben a szükségleteknek megfelelően állítja össze. Így a nagy mennyiségű élelmiszer mellett hoztak már egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket is Kárpátaljára, illetve a belső-ukrajnai területekre.

TV21 Ungvár/Dankai Péter