„A háború borzalmain ilyen adományokkal tudunk valamit enyhíteni”

Magyarországi autóbuszokat adott át Ungváron Magyar Levente

2023. április 2., 16:08 , 1153. szám

Veszprém megyei jogú város 14 városi autóbuszt ajánlott fel humanitárius célból Ukrajnának. Az ünnepélyes átadásra vasárnap Ungváron került sor. Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára kárpátaljai látogatása keretében az adományból személyesen adott át 6 autóbuszt a kedvezményezetteknek: Kárpátalja, Csernyihiv, Harkiv és Szumi megye képviselőinek. Az eseményen jelen volt Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár, Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője, Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ügyvezető alelnöke, megyei képviselő és mások.

– Segítséget hoztunk ukrajnai, kárpátaljai barátainknak, mint már sokadik alkalommal a háború kitörése óta. Mi Magyarországon természetesnek tartjuk, hogy a bajba jutott baráton erőnkhöz mérten segítünk, s a magyaroknak az általános támogatása a bajba jutottak iránt teszi lehetővé, hogy immár többedik alkalommal prezentáljunk konkrét eredményeket a humanitárius együttműködés területén – jegyezte meg Magyar Levente a Népi téren tartott sajtótájékoztatón.

Elhangzott: ez az együttműködés messze túlmutat azon, hogy már 2 millió ukrán állampolgárt fogadott Magyarország, ennyien léptek be az országba menekültként a háború kitörése óta. Akik közülük ott akartak maradni, mind befogadást nyertek, a körülményekhez képest jó dolguk van Magyarországon, s egy befogadó, szeretetteljes közeggel szembesültek.

– De nem állunk itt meg, és szeretnénk intenzíven éreztetni a támogató jelenlétünket Kárpátalján és Ukrajna egészében – hangsúlyozta a miniszterhelyettes és elmondta, hogy látogatást tett a megyei gyermekkórházban Munkácson, ahol arról egyeztettek, hogyan tud Magyarország hozzájárulni ahhoz, hogy még színvonalasabb ellátásban részesüljenek a kis páciensek.

– Ma továbbutazunk Kijevbe és Kijev megyében átadunk egy óvodát, amelyet az elmúlt hónapokban építettünk fel, valamint meglátogatjuk az egyéb magyar finanszírozással létesülő intézményeknek az építkezését – avatott be a további ukrajnai látogatás programjába Magyar Levente.

Azonban mint mondotta, mielőtt továbbutazik, szeretett volna találkozni Viktor Fedorovics kormányzó barátjával, és átadni azokat az adományokat, amelyeket ezúttal hoztak.

– Nem Kárpátaljának, mert itt kisebb szükség van az effajta adományokra, hanem azoknak a városoknak Ukrajna keleti részén, amelyek kárt szenvedtek az utóbbi egy év pusztításai során – jegyezte meg, és megköszönte a kárpátaljai vezetők segítségét a tekintetben, hogy hogyan tudják a legrászorulóbb térségekbe eljuttatni a magyarországi adományokat.

– Így most ezt a jelenleg 6, összesen pedig 14 autóbuszt, amelyet Veszprém város küld Ukrajnának, több tucat további hasonló buszadomány fogja követni. A háború borzalmain, melyeket Ukrajna népe elszenved, ilyen adományokkal tudunk valamit enyhíteni – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Viktor Mikita köszönetet mondott a magyar adakozóknak, és kiemelte, hogy Magyar Levente soha nem érkezik üres kézzel, minden látogatása során segít mind Kárpátaljának, mind Ukrajnának.

– A háború kezdete óta, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, az iskolabuszok nagy számát adták át a hadsereg szükségleteire. Most, amikor visszaállt az oktatási folyamat, amikor a megszállás alól felszabadított területek vannak északon, délen, keleten, az emberek hazatérnek, támogatásra van szükségük – emelte ki megyénk vezetője és elmondta: annak ellenére, hogy Kárpátaljáról is nagyszámú iskolabuszt adtak át a hadseregnek, mi osztozunk a leginkább a rászoruló régiókkal, hogy segítsük azokat a városokat, amelyeket barbár módon leromboltak.

A Mercedes-Benz autóbuszok kulcsait a Csernyihiv megyei Bereznyanszki és Menszki, a Szumi megyei Bilopiljai és Ohtyirkai kistérség, Harkiv város Szaltivkai kerülete és a kárpátaljai Alsókalocsa polgármesterei vették át. Ezenkívül operatívan egyeztettek velük, hogy még milyen gépekre van szükségük a békés élet újraindításához. Magyar Levente e téren is támogatást ígért magyarországi településektől.

– Az elmúlt évben Magyarország mellettünk állt, és ezt a továbbiakban is folytatja. Érezzük a támogatásukat – emelte ki Volodimir Csubirko utalva az ingyenes vasúti közlekedés meghosszabbítására Magyarország területén, illetve az ingyenes tömegközlekedésre Budapesten, a háború ellenére megvalósításra kerülő jánosi szemétfeldolgozó üzemre, a katonák számára szükséges orvosi berendezésre a megyei kórházban, a felszabadított területeken magyarországi finanszírozással folyó újjáépítésekre.

– Csak a tényeket említem. A református és az ökumenikus szolgálattól, a Külügyminisztériumtól, a vármegyéktől folyamatosan kapjuk a támogatást, melyek havonta, hetente érkeznek. Ez olyan igazság, amit mindenkinek tudnia kell! A háború ideje alatt Magyarország állandóan mellettünk van – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Magyar Levente a kárpátaljai magyarság helyzetét illetően újságírói kérdésre elmondta, hogy folyamatos párbeszédben vannak mind a magyarság érdekvédelmi szervezeteivel, mind pedig kétoldalú jelleggel Kijevvel, illetve Ungvárral.

– Dolgozunk azon, hogy azok az aggodalmak, amelyek a kisebbségügyi szabályozás kapcsán korábban felmerültek, megnyugtató módon orvoslásra kerüljenek. Ez Ukrajnának, Magyarországnak és az itteni kisebbségeknek is az érdeke. Vannak olyan szereplők az ukrán állam részéről, akik maximálisan elkötelezettek, hogy ebben konstruktívan előre tudjunk lépni, és a mellettem álló urak (Viktor Mikita, Volodimir Csubirko – a szerk.) ebbe a kategóriába tartoznak, amiért hálásak vagyunk.

Azokat a felelőtlen elemeket, akik abban érdekeltek, hogy az itteni magyarság esetleg fizikai értelemben is veszélyeztetve érezze magát, úgy látom, hogy a megyei vezetés megfelelően kezeli – zárta gondolatait a miniszterhelyettes.

Rehó Viktória