Húsvéti kézműveskedés Tiszacsomán

2023. április 3., 14:17 , 1153. szám

Jókedvű gyerekek nevetésétől volt hangos virágvasárnap délután a Tiszacsomai Kultúrház előcsarnoka, ahol a helyiek összefogásának köszönhetően húsvéti kézműves-foglalkozásokat tartottak.

Az alkalomra érkezett gyerekeket és szüleiket Kovács Szvitlána, a település elöljárója köszöntötte. Örömmel konstatálta, hogy a világjárvány, majd a háború ellenére az elmúlt időszakban számos alkalommal sikerült különböző tematikájú kézműves-foglalkozásokat szervezni a község lakói számára, akik ezáltal ha csupán egy kis időre is, de kizökkentek a sokszor rendkívül nehéz hétköznapokból. „Büszke vagyok arra, hogy ilyen sok szép gyermek él Tiszacsomán, akik minden rendezvényen vidáman vesznek részt” – hangsúlyozta Kovács Szvitlána, s az ünnep közeledtével kellemes húsvétot kívánt mindenkinek.

A helyi hagyományőrző csoport részt vesz a néptáncegyüttesek szakmai fejlődése érdekében létrehozott mentorprogramban. Ennek keretében a Magyarországról érkezett Lőrincz Sándor és Lőrincz Beáta néptáncpedagógusok szatmári táncokat tanítottak a gyerekeknek, amit ők a kézműveskedés előtt nagy átéléssel be is mutattak. A Csoóri Sándor Programnak köszönhetően a legkisebbeknek új népviseletet sikerült varratni, melyet szintén ezen a napon öltöttek magukra először. Reskó-Papp Angéla, a csoport vezetője kiemelte: a rendezvény célja az volt, hogy a kézműves-foglalkozások mellett népi játékokkal és néptánccal is felidézzék azokat a szokásokat, melyek az elmúlt évtizedekben összetartották a közösséget. „Mi, akik vállaltuk azt, hogy a népi kultúra oktatásával foglalkozunk, tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy tiszteljék, becsüljék és szeressék ők is a hagyományainkat” – szögezte le.

A délután további részében az érdeklődők a mezőkaszonyi Lőrinc Zsuzsanna kézművestől betekintést kaptak, majd ki is próbálhatták a tojásberzselést, Demkó Anikó koor­dinálásával gyertyákat öntöttek, Fejes Mónika és Mészáros Erzsébet iránymutatásaival nyuszi és bárányka formájú húsvéti dekorációkat készítettek, míg Jancsik Anikó és Nagy Viktória az előre megsütött mézeskalácsokra segített felrajzolni a mintákat.

Az foglalkozások ideje alatt a szervezők meleg teával és süteménnyel kínálták a résztvevőket, akik a nap végén az általuk készített berzselt tojásokkal, dekorációkkal és mézeskalácsokkal tértek haza. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.       

csa