Húsvéti mézeskalács-készítés a nagycsaládosoknál

2023. április 4., 14:35 , 1153. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) húsvéti mézeskalácsok készítésével készült a feltámadás ünnepére. Az alkalomnak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium adott otthont.

A KMNE havonta szervez kézművesklubot, emellett az ünnepekhez is igazítják foglalkozásaikat. Így húsvét közeledtével is találkoztak. Beregszászban, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban ezúttal anyukák is eljöttek gyermekeikkel, hogy együtt készüljenek a feltámadás ünnepére.

„Öröm volt nézni, ahogy a program során az anyukák és gyermekeik együtt, jó hangulatban készítettek szebbnél szebb mézeskalácsokat, és reményeink szerint elviszik otthonaikba is a mézeskalácstojás-készítést” – fogalmazott Szilágyiné Tóth Gabriella, a KMNE alelnöke.

A húsvéti mézeskalács készítésének történeti hátterét Csirpák Viktória, a KMNE elnökségi tagja ismertette az érdeklődőkkel. Kiderült, hogy vidékünk egyes területein a mézeskalács az ünnepek természetes velejárója. Viktória persze a készítés folyamatában is hasznos tanácsokkal szolgált.

A mézeskalács nem csupán a karácsonyhoz kötődő sütemény, de más ünnepeinken is dekorálhatjuk ezzel otthonunkat – tudhattuk meg.

„Ez új keletű dolog. Salánkon azt vettük észre, hogy már nemcsak az ünnepi asztalon vannak ott, de a kosarakban is. A locsolkodók elé az írott, berzselt tojások mellé a gyerekeimmel odatesszük a mézeskalácsot is a csokitojás meg mindenféle vásárolt édesség helyett” – fogalmazott Csirpák Viktória.

A gyerekek is egyre bátrabbak lettek. Térültek-fordultak, s miután a sütőből kiszedett mézesek kihűltek, következett a dolog legizgalmasabb része, a díszítés. A résztvevők ütőfás és írókás technikával készült mézeskalácsokat is készíthettek, melyekre salánki hagyományos mintákat vittek fel. Az ütőfába is a salánki tojásírás mintakincsét faragta bele Tóth Gyula tiszaújlaki fafaragó. Az írókásra pedig – natúr vagy piros alapra – cukormázzal vitték fel a tojásmintákat. De voltak olyanok, akik feliratokat tettek rá, mint a Feltámadt Krisztus, valóban feltámadt! Ezenkívül név vagy valamilyen jókívánság is került a tojásokra.

A nap végén a szülők és a gyermekek egyaránt egy újabb közösségi élménnyel gazdagodva térhettek haza.

„Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk az alkalmon, és megtanulhattuk, hogy van húsvéti mézeskalács is, aminek nagyon örülünk és fogjuk készíteni” – fogalmaztak a részt vevő édesanyák.

Ezek a mézeskalácsok több szempontból is hasznosak, hiszen amellett, hogy szépek és mutatósak, ízletesek is. Aki nem szeretné sokáig megőrizni, az ünnep után akár el is fogyaszthatja.

TV21 Ungvár/K. K.