Bucsai csúcstalálkozó: Az igazságszolgáltatás arcai

2023. április 5., 15:08 , 1153. szám

A bucsai megemlékezésre érkezett külföldi vendégek is részt vettek az első Bucsai Faces of Justice Csúcstalálkozón, amelynek témája az agresszor államnak az ukrán nép és emberiesség elleni bűncselekményekért való teljes felelősségre vonása volt.

Az eseményen közel 50 állam és nemzetközi szervezet képviselői vettek részt személyesen vagy online. Online kapcsolódott be a csúcstalálkozó munkájába többek között Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke, Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Marcelo Rebelo de Sousa, a Portugál Köztársaság elnöke, Olaf Scholz német szövetségi kancellár, Jus­tin Trudeau kanadai, Kisida Fumio japán, Mark Rutte holland, Pedro Sánchez spanyol és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Videoformátumban szólt a résztvevőkhöz mások mellett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozót megnyitva hangsúlyozta: mindaz, amit a világ egy évvel ezelőtt, az orosz megszállás után Bucsában látott, az orosz agresszió által elhozott borzalom szimbólumává vált.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Bucsát az igazságosság szimbólumává tegyük. Az igazságosságé Ukrajna, Európa, az egész világ számára. Hogy minden orosz gyilkos, hóhér és terrorista feleljen valamennyi, a népünk, az emberiesség mint olyan elleni bűncselekményért” – mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy minden megszállt ukrán területen a rendszerszintű erőszak és a népirtás az orosz fellépés lényege. Bucsa után hasonlót tapasztalt a világ más elfoglalt városokban és falvakban is.

Volodimir Zelenszkij rámutatott, hogy csak Kijev megye Bucsai járásában az orosz megszállók több mint 9 000 háborús bűncselekményt követtek el, 1 400-nál is több civilt öltek meg, közülük 637-et Bucsában.

Ezért az elnök szerint a megszálló felelősségének minden bűncselekményért teljesnek kell lennie.

„Oroszország teljes értékű felelősségének három eleme kell legyen. Az első az ukrán nemzeti igazságszolgáltatás, amely biztosítja az orosz gyilkosok és terroristák döntő tömegének felelősségre vonását. A második a Nemzetközi Büntetőbíróság, amely eljárást indíthat különböző szintű orosz háborús bűnösök ellen hatáskörén belül. A harmadik kötelező elem pedig a különleges törvényszék; kötelező elem – hangsúlyozzuk bizonyos országok és bizonyos, más véleményt képviselő vezetők számára – az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett agresszió bűntettével foglalkozó különleges törvényszék, amely felelősségre vonja az elsődleges bűncselekményben, az agresszió bűntettében vétkeseket; a bűntettben, amely lehetővé tette Oroszország Ukrajna elleni kiprovokálatlan háborújának minden más bűncselekményét” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az államfő hangsúlyozta, csak az igazságszolgáltatás biztosíthatja a háború utáni béke szilárdságát.

A csúcstalálkozón született nyilatkozatban a résztvevők határozottan elítélik az Ukrajna területén elkövetett, a nemzetközi jog szerinti súlyos bűncselekményeket, köztük a bucsai tömeggyilkosságokat, amelyek az orosz agresszió borzalmainak szimbólumává váltak; támogatásukról biztosítják a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének erőfeszítéseit, és elismerésüket fejezik ki a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kivételes és fontos munkájáért a nemzetközi jog szerinti legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői elleni vádemelés biztosításában és büntetlenségük megelőzésében, amely hozzájárul az ilyen bűncselekményektől való elrettentéshez.

A dokumentum támogatásáról biztosítja az államok – köztük Ukrajna – erőfeszítéseit, hogy az Ukrajna területén vagy Ukrajna ellen elkövetett bűncselekményeket a nemzeti jogszabályokkal és a nemzetközi joggal összhangban kivizsgálják és megindítsák a büntetőeljárást. Megerősítik, hogy az Ukrajna elleni agresszió bűncselekményének megtervezéséért és elkövetéséért felelős személyek nem maradhatnak büntetlenek, és felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy fontolja meg a megfelelő intézkedéseket, köztük megfelelő igazságszolgáltatási mechanizmus létrehozása révén annak érdekében, hogy biztosítsák a hatékony elszámoltathatóságot az agresszió bűncselekményéért.

Hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy megfelelő, tisztességes és független nemzeti vagy nemzetközi szintű nyomozás és büntetőeljárás révén biztosítsák az Ukrajna területén elkövetett nemzetközi jog szerinti legsúlyosabb bűncselekmények teljes elszámoltathatóságát, és kiemelik, hogy további gyakorlati lépéseket kell tenni e cél elérése érdekében, hogy minden áldozat számára igazságot szolgáltassanak, és megelőzzék a jövőbeli bűncselekményeket.

(zzz/president.gov.ua/eurointegration.com.ua)