Hatályba lépett a médiatörvény

2023. április 5., 18:42 , 1153. szám

Március 31-én hatályba lépett a médiatörvény – jelentette a korrespondent.net a Legfelső Tanács Információpolitikai és Európai Integrációs Bizottsága nyomán.

„2023. március 31-én hatályba lép Ukrajna törvénye A médiáról, amely további mechanizmusokat vezet be a nemzeti információs tér védelmére (ezen belül a hadiállapot idejére)” – áll a közleményben.

A dokumentum felidézi, hogy a jogszabályt az Európai Unió audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvének végrehajtása céljából dolgozták ki, és az Európai Tanács szakértőitől pozitív értékelést kapott.

A parlamenti bizottság helyettes vezetője, Jevhenyija Kravcsuk szerint a törvény egy konvergens szabályozó működését irányozza elő, amely minden típusú médiával együttműködik. A dokumentum speciális jogkörökkel ruházza fel a szabályozót, valamint a szabályozó és a média közötti együttműködési mechanizmusokat határoz meg a hadiállapot idejére.

A képviselő hangsúlyozta: a törvény az online média működését is szabályozza, és a liberális megközelítést (önkéntes regisztráció) ötvözi az információtartalmi korlátozások megsértéséért viselt felelősséggel (függetlenül attól, hogy a médiát regisztrálták vagy sem).

A törvény meghatározza az analóg televíziós műsorszórási szabvány megszüntetésének rendjét és eljárását is, valamint tartalmaz egy külön fejezetet az orosz agresszió elleni védekezésről a média területén.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács 2022. december 13-án fogadta el a médiatörvényt.

(ntk/korrespondent.net)