KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni magyarság anyanyelvhasználata

2023. április 5., 15:53 , 1153. szám

A külhoni magyarság anyanyelvhasználata szerepelt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szakpolitikai munkacsoportjának múlt csütörtöki budapesti ülésének napirendjén.

Vitányi István, a testület fideszes társelnöke a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: hogy szignifikáns változás következett be a 2010 előtti helyzethez képest, akkor évente a magyar állam a külhoni magyarságot 13–14 milliárd forinttal támogatta, ez összeg 2018-ban már 140 milliárd forint, több mint a tízszerese volt, és azóta is bővültek a források.

A mostani iskolaévtől a kárpátaljai magyarok százezer forintos éves támogatást kapnak minden gyermek után és a 2023/24-es tanévtől minden külhoni diák és családja megkapja ezt a juttatást.

Legnehezebb helyzetben a kárpátaljai magyarság van, az oktatási és nyelvtörvény visszalépést jelent az 1992-es jogszabályhoz képest – mondta. Megjegyezte: a magyar és a román fél közösen fordult a tervezett változtatások miatt a Velencei Bizottsághoz.

Értékelése szerint a külhoni magyarok elégedettek az anyagországi támogatásokkal, képviselőik megköszönték azt a gondoskodást, melyet az anyaország mutat irányukba.

(MTI/Kárpátalja)