Kormány: Megreformálják a veteránok támogatását

2023. április 5., 19:26 , 1153. szám

A miniszteri kabinet egyik kiemelt feladata idén egy koherens és átfogó veteránpolitika kialakítása lesz – jelentette be a napokban Denisz Smihal miniszterelnök, akit a korrespondent.net idéz a kormány sajtószolgálata nyomán.

„Az ukrán társadalom soha nem felejti el, milyen árat fizetnek katonáink ebben a háborúban. A kormány küldetése, hogy kényelmes szolgáltatásokat és lehetőségeket teremtsen veteránjaink számára” – hangsúlyozta Smihal.

Szerinte a miniszteri kabinet számos stratégia, normatív dokumentum elfogadását és olyan programok elindítását tervezi, amelyek a veteránpolitikában alkalmazott új megközelítésen alapulnak.

A miniszterelnök összesen nyolc fő feladatot emelt ki.

A katonák alkalmazkodása a polgári élethez. A katonai szolgálatból a polgári életbe való átmenetnek a lehető legkényelmesebbnek kell lennie a védelmezők számára.

Egészségügyi szolgáltatások és pszichológiai támogatás. Megkezdődik az egészség­ügyi és szociális szakértői bizottságok, valamint a katonai orvosi bizottságok reformja. Megszüntetnék a sorban állást, az érthetetlen igazolásokat és a rendelőszobák közötti „szaladgálást”. Ehhez rövidítik a sebesülés körülményeinek kivizsgálására megállapított valamennyi határidőt, jelentősen növelik a rendes és a helyőrségi katonai orvosi bizottságok számát, lehetőség szerint digitalizálnak minden jóváhagyási eljárást.

Gazdasági lehetőségek a veteránok számára. Ennek első lépése a Veterán business („Ветеранський бізнес”) program bővítése lesz. Támogatást nyújtanak a veteránok és családtagjaik számára saját vállalkozás indításához bármilyen területen.

A miniszteri kabinet határozatot fogadott el az eMunka („єРобота”) vissza nem térítendő támogatások programjának bővítéséről, amely speciális területeket fog tartalmazni kifejezetten a veteránvállalkozások számára.

Az első terület: 250 000 hrivnya támogatást kaphat a veterán saját vállalkozására, ha legalább egy munkahelyet hoz létre ennek keretében.

A második terület: 500 000 hrivnya támogatást kaphat a harci cselekmények résztvevőjének családtagja legalább két munkahely létrehozása esetén az új vállalkozásban. Ebben a programban a társfinanszírozás 70:30 arányú lesz, azaz 70% az állami hozzájárulás, 30% az újdonsült vállalkozó saját forrása.

A harmadik terület: 1 millió hrivnya támogatást kaphat a harci cselekmények résztvevője, ha már előzőleg is vállalkozó volt, és legalább három éven át magánvállalkozóként (ФОП) volt bejegyezve. A támogatás fő feltétele legalább négy munkahely létrehozása, amelyekből legalább kettőt veteránok vagy a háború következtében fogyatékossággal élők számára biztosítanak. Ebben az esetben, a második területhez hasonlóan, a társfinanszírozás 70:30 arányú lesz.

További aspektusa a gazdasági lehetőségek blokknak az átképzés és a képzés támogatása.

Szolgáltatások veteránoknak. Ez a pont magában foglalja az eVeterán (єВетеран) digitális projekt fejlesztését és a veteránoknak az adminisztratív szolgáltatási központokban (ЦНАП) nyújtandó szolgáltatásokat.

Lakás a veteránoknak. A tervek szerint kedvezményes jelzálog-hitelezést vezetnek be a volt katonák számára. Ennek a pontnak az a célja, hogy lehetőséget teremtsenek minden veterán számára a saját lakáshoz jutásra.

A veteránasszisztens intézménye. Az asszisztensek tevékenysége az egyéni megközelítésen fog alapulni, aminek lényege egy adott veterán problémáinak azonosítása és megoldása.

Veteránügyi szolgáltatási irodák létrehozása. Ezen hivatalok fő feladatai a munka koordinálása, a helyi hatóságokkal való együttműködés a veteránok támogatása, az igények általánosítása érdekében, az állami politika végrehajtása a háborús veteránok és családtagjaik szociális és jogi védelme terén.

Tisztelgés a veteránok hőstette előtt az állam és a társadalom szintjén. A kormány eseménytervet fogad el az orosz–ukrán háborút megjárt veteránok hőstettének méltatására. Az eseményterv a következő három évre szól.

(szcs/korrespondent.net)