Az utazók online platformon tájékozódhatnak a Kárpátaljai Vámhivatal alkalmazásán keresztül

2023. április 7., 08:42 , 1154. szám

A napokban Ungváron mutatták be a Kárpátaljai Vámhivatal legújabb online platformját, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse a külföldre utazó polgároknak a határátkelőkön tapasztalható aktuális helyzet felmérését. Ez az új szolgáltatás egyelőre 19 kárpátaljai határátkelő esetében érhető el, tesztüzemmódban. A Vámhivatal az okostelefonban nevű alkalmazást bárki használhatja. Ehhez nincs szükség másra, mint egy internet-hozzáféréssel rendelkező okostelefonra, amelynek segítségével egy QR-kód beolvasását követően beléphetünk a rendszerbe.

Olyan információk lesznek elérhetők, mint pl. a határátkelőhelyeken kialakult torlódás. Továbbá a határátkelő elérhetőségei, az áruszállítás szabályai, a határátkelők elhelyezkedése, illetve az ott rendelkezésre álló infrastrukturális lehetőségek és szolgáltatások. Emellett az adott felületen néhány további online szolgáltatás is elérhető. Ilyen a segélyszállítmányokra, járművekre vonatkozó vámnyilatkozatok kitöltése, járművek alvázszámának ellenőrzése, illetve vámdíj kiszámítása. A rendszer egyik legfontosabb funkciója az, hogy általa a nap 24 órájában fel lehet venni a kapcsolatot a vámhivatallal. A platformon látható, hogy az adott átkelőn milyen az aktuális helyzet, vagy éppen valamilyen technikai oknál fogva miért nem üzemel. Ezzel együtt arra vonatkozó információt is láthatunk majd ott, hogy ilyen esetekben kihez lehet fordulni, és mennyi ideig kell várakozni – tájékoztatott Olekszandr Szemirha, a Kárpátaljai Vámhivatal megbízott vezetője.

Az adott szolgáltatás hasznos lesz például a humanitárius segélyeket szállítóknak, ugyanis az adott felületen a sofőrök akár előre is benyújthatják a szállítmány tartalmára vonatkozó nyilatkozatot, valamint csatolhatják a szükséges okmányokat is. Az általános vámszabályok mellett egy külön blokkban szerepelnek a vállalkozások számára fontos információk és szolgáltatások is, amelyek száma fokozatosan bővülni fog.

Szemirha ezt követően kifejtette, hogy egyelőre csak egy kisebb blokkban szerepelnek a vállalkozóknak, vagyis külkereskedelemmel foglalkozóknak szóló tájékoztatók. Ebben az aktuális egyszerűsítések mellett a leggyakoribb kérdésekre is választ találhatnak az érdeklődők, mint pl. a vámügynöki szolgálattal kapcsolatos kérdésekre.

A kárpátaljai határátkelőkön havonta közel félmillió ember kel át, és átlagosan minden ötödik személynek vannak kérdései, illetve észrevételei a vámhivatal munkájával kapcsolatban. Ezért a most indított online felület egyik legfontosabb pontja a visszajelzés. Annak érdekében, hogy a vámhivatal a lehető legmegfelelőbb szolgáltatásokat tudja nyújtani a polgároknak, a felületen elérhetők a határátkelő aktuális műszakában dolgozó munkatársak adatai, valamint a határátkelő telefonos elérhetőségei, a nyitvatartási és ügyfélfogadási időpontok, illetve elektronikus postai címek. A Kárpátaljai Vámhivatal megbízott vezetője hozzátette, hogy számukra fontos tudni, hogy milyen nehézségekkel találják szembe magukat az utazók, és hogy pontosan milyen szolgáltatásokra van szükségük.

„Fel akarjuk mérni, hogy ez a felület mennyire hasznos, mennyire szorul kiegészítésre, és mik azok a dolgok, amelyeket nem vettünk számításba. Ezért arra számítunk, hogy az utazóktól megkapjuk a megfelelő visszajelzéseket. A tesztelés és a visszajelzések alapján meg fogjuk tenni a további javaslatainkat az állami vámhivatal központja felé.  Mindaddig pedig folyamatosan bővíteni fogjuk a felületen elérhető szolgáltatások számát” – közölte Olekszandr Szemirha.

A platformot három hónapon át fogják tesztelni. A vámhivatal illetékesei remélik, hogy a lakosság aktív lesz a felület használatával kapcsolatos visszajelzések terén, ami lehetővé teszi, hogy a vámhivatal jobbá tegye a határátkelők működésének minőségét.

TV21 Ungvár/Dankai Péter