Fehér Ház: A tárgyalásokkal kapcsolatos döntéseket Ukrajna részvételével kell meghozni

2023. április 12., 10:28 , 1154. szám

Az amerikai kormányzat megerősítette azt az elvet, hogy Ukrajnáról Ukrajna nélkül nem lehet tárgyalásokat folytatni, valamint az ukrán vezetésnek kell meghatároznia, hogy készen áll-e az ilyen tárgyalásokra. Erről a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora, John Kirby beszélt április 6-i washingtoni sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrinform számolt be.

„Csak Zelenszkij elnök döntheti el, hogy készen áll-e és mikor áll készen a tárgyalásokra, milyen összefüggésben és miről. Úgy gondoljuk, hogy Ukrajnáról nem lehet tárgyalásokat folytatni Ukrajna nélkül” – szögezte le a Fehér Ház képviselője, akit arra kértek, hogy kommentálja azokat a sajtóban megjelent híradásokat, melyek szerint Kijev állítólag jelezte, kész tárgyalni Moszkvával a Krímről bizonyos feltételek mellett.

Az amerikai állásfoglalás előzménye, hogy a befolyásos Financial Times című lap közölte Andrij Szibihának, az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjének interjúját. Abban az ukrán tisztviselő egyebek mellett kijelentette: „Ha sikerül elérnünk stratégiai céljainkat a harctéren, és amikor a Krím félsziget közigazgatási határán leszünk, készek vagyunk diplomáciai oldalt nyitni, hogy megvitassuk ezt a kérdést. [...] Ez nem jelenti azt, hogy kizárjuk a hadseregünk általi felszabadítás útját.”

Kijevben nem sokkal később megfelelő kontextusba helyezték Szibiha szavait. Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója az Ukrajinszka Pravda által idézett Twitterén kijelentette, Ukrajna nem tesz semmilyen területi engedményt Oroszországnak, így nem fog tárgyalni az oroszokkal a megszállt Krím jövőjéről.

„Az alapokról. Az Oroszországi Föderációval folytatott reális tárgyalások alapja az orosz fegyveres csoportok teljes kivonása Ukrajna nemzetközileg elismert 1991-es határain túlra. Beleértve a Krímet is” – jelentette ki.

Szerinte szó sem lehet bármilyen területi engedményről vagy „szuverén jogainkról való alkudozásról”.

(hk/ukrinform.ua/pravda.com.ua)