A kolozsvári önkormányzat nem jelöli meg az újabb feltárt középkori kaputorony helyét

2023. április 12., 12:43 , 1154. szám

A kolozsvári önkormányzat nem jelöli meg a város újabb feltárt középkori kaputornyának helyét, melyre a napokban bukkantak a régészek az Egyetem utcában – közölte az MTI-vel Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

Kolozsvár belvárosában ez a harmadik középkori kaputorony alapzata, melyet az utóbbi évek útfelújításai során tártak fel a régészek. 2019-ben a Híd utcai, majd a Magyar utcai kaputorony alapzata tűnt elő, előbbit – mivel a város főbejárata volt – a járda szintjén elhelyezett emléktáblával jelölték meg.

A középkori Kolozsvárnak 24 bástyája és kaputornya volt. Az Egyetem utcában zajló felújítás során a Torda utcai kaputorony alapozásának részletei kerültek elő – írta a Szabadság. A feltárt kaputorony a Fogoly utcai déli várfalszakasz vonalában állt, a Csiszárok tornyának is nevezték.

Lupescu Radu művészettörténész a kolozsvári napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a felszínre került alapozásmaradványokból kirajzolódik a XV. századi kaputorony négyzetes alaprajza, mely előtt félköríves védőmű állt. Az építmény kinézetéről nem sokat tudni, még a város híres fényképésze, Veress Ferenc dokumentáló tevékenysége előtt elbontották – mondta a szakember.

A Kolozsvárt védő, XV. századi várfal déli szakaszán, a Bethlen-bástyával együtt ez volt a legerősebb, legjobban felszerelt kaputorony, a Házsongárd irányába biztosította a kijutást a várból. 1841-ben bontották el a városi tanács döntésére.

A Kolozsvár belvárosában található Egyetem utcát a rá merőleges Farkas utcával és a környező utcákkal együtt teljesen felújítják. Az utca, melyen jelentős az autós forgalom, úgynevezett osztott tér (shared space) lesz, ahova csak rövid időre hajthatnak be az autók, a gyalogosoké, kerékpárosoké lesz a főszerep.

A felújítások során a piarista templom előtt kis teret alakítanak ki, ahova visszakerül a Mária-oszlop, melyet a kommunizmusban távolítottak el. Ez Erdély második legrégebbi köztéri szobra, 1744-ben állíttatta Kornis Antal főkormányszéki tanácsos és felesége, Petki Anna hálaadományként, hogy elmúlt a több évtizedes pestisjárvány. A barokk fogadalmi szobrot Anton Schuchbauer osztrák szobrászművész készítette.

Az oszlopot és szobrot jelenleg restaurálják a szakemberek. Az Egyetem utca felújításával júniusra kell elkészülni a kivitelezőnek.

(MTI/Kárpátalja)