Petőfi erdélyi kötődéseiről készített folklórelő­adást a Háromszék Táncegyüttes

2023. április 12., 13:15 , 1154. szám

Petőfi Sándor erdélyi kötődéseiről készített folklórelőadást a Háromszék Táncegyüttes a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A produkciót több székelyföldi városban is bemutatják – közölte az MTI-vel a sepsiszentgyörgyi táncegyüttes.

Az Élni fogunk szabadon című folklórelőadást Ivácson László rendező, koreográfus rendezte, és az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be – írják a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy Petőfi elveit mindenhol hirdette, a forradalom tüzét állhatatosan szította. „Nemzeti szellemű költeményei a magyar hazafias líra kitűnő darabjai, amelyek azt üzenik, hogy nem elég a hazát tétlenül szeretni, hanem a szabadság kivívásával újjá is kell azt teremteni” – fogalmaznak.

Hangsúlyozzák, hogy a táncegyüttes a néptáncelőadással csatlakozik a Petőfi 200 eseménysorozathoz, melyben vendégművészként Kiss László színész is közreműködik.

A sepsiszentgyörgyi premiert április 13-án és 14-én 19 órától tartják a Háromszék Táncstúdióban. Április 17-én Gyergyóalfaluban, 23-án pedig Csíkszentgyörgyön játsszák az előadást, melynek védnöke Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

A produkció alkotócsapatának tagja még Farkas Tamás és Farkas Ágnes koreográfus, Tekeres Gizella és Melles Endre koreográfus-asszisztens, Fazakas Levente zenei szerkesztő, a táncegyüttes tánckara, a Heveder zenekar és Erőss Judit énekes.

(MTI/Kárpátalja)