Római katolikus templomszentelés Palágykomorócon

2023. április 12., 09:42 , 1155. szám

Szent Józsefről elnevezett római katolikus templomot szentelt fel az ungvári járási Palágykomorócon Lucsok Péter Miklós, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke április 11-én, kedden. Nagy öröm a helyi római katolikus egyházközösség számára, hogy sokévnyi várakozás, imádság után megvalósult az álmuk: Schneidgen György építész tervei alapján, jelentős részben a magyar kormány támogatásával saját templom épült a település központjában.

A szentelési szertartás a templom bejárata előtt vette kezdetét, ahol a vendégek – Szkoropádszky Péter, a helyi görögkatolikus egyházközség parókusa, Kovács Attila, a helyi református egyházközség lelkipásztora, Papp Ferenc, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Dragonits Márta belsőépítész, Ponevács Attila építésszervező, Puskár Árpád, a Szürtei kistérség polgármestere, Nagy Bernadett, Palágykomoróc elöljárója – bemutatását követően a gyermekek nevében Illár Mátyás és Danicsku Dóra köszöntötte a főpásztort. A templomkulcsot Barkaszi Tibor gondnok nyújtotta át Lucsok Péter Miklós püspöknek, aki azt Majnek Antal nyugalmazott püspöknek, helyi lelkipásztornak adta.

Ezután az Urat magasztalva, énekelve léptek be a templomba a papok és a hívek. Az ünnepi szentmisét Lucsok Péter Miklós püspök celebrálta. A liturgia után a megyéspüspök megáldotta a vizet, amivel meghintette a templom falait és a híveket. A mindenszentek litániájának el­éneklése és a felszentelő imádság után a templomot tömjén illata töltötte be, majd a megyéspüspök meggyújtotta az oltár gyertyáit, jelképesen a feltámadt Krisztus fényébe borítva a templomot. Ezután megáldotta a templom harangját:

– Kérjük, Uram, szenteld meg a harangot, hogy az örök értékekre figyelmeztesse a híveket. Add, hogy valahányszor megszólal, növekedjék híveidben a hit, erősödjék a remény, és tökéletesebb legyen a szeretet. Adj híveidnek lelki erőt, hogy mindig kövessék szavad, amely imára és istentiszteletre hív – mondta Lucsok Péter Miklós, s megköszönte a templom felépüléséhez nélkülözhetetlen atyai gondoskodást és támogatást, a híveknek és a támogatóknak a kétkezi munkát, az anyagi segítséget és a sok imádságot, amellyel végigkísérték az építés folyamatát.

– A mai templomszentelés a bizonyíték: az embereknek van igényük arra, hogy legyen hol összejönniük imádkozni és Istennel találkozni, hiszen a templom olyan épület, amelyet az Isten rendelt számunkra találkozási helyként. Ez a szentély e nehéz időkben reményt sugároz az itt élő embereknek. Ezentúl a hívek itt növekedhetnek a hitben, a világosságban és a szeretetben – emelte ki a püspök.

Az ünnepségen Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke, aki egy ideje Palágykomorócon is szolgál, elmondta, hogy a palágykomoróci hívek a templom megépülése előtt a helyi görögkatolikus templomban tartották a miséket.

– Emlékszem arra, amikor Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye korábbi püspöke úgy rendelkezett, hogy mindenhol saját templomot építsenek a görögkatolikus hívek számára. Sokat beszélgettünk erről, hiszen akkoriban mi 28 templomba engedtük be a görögkatolikusokat szolgálni. Az egyházmegyében mi is tartunk görögkatolikus templomban szentmiséket, így volt ez Palágykomorócon is. Az itt élő hívek szándéka azonban az volt, hogy legyen saját szentélyük, ahol bármikor megtarthatják a szertartásokat. Akkor kaptunk ígéretet a magyar kormánytól, hogy anyagilag támogatni fognak bennünket. Így indult a tervezési folyamat. Az építkezés kezdetekor csaknem 100 palágykomoróci római katolikus hívet számláltak.

A munkálatok menetét Barkaszi Tibor, a palágykomoróci római katolikus Szent József-templom kurátora ismertette részletesen.

– Első lépésünk az volt, hogy a Palágykomoróci Községi Tanács elé terjesztettük a templom építésére vonatkozó kérésünket, amely pozitív elbírálást kapott. 2018. május 29-én kezdtük el a munkálatokat: kutat fúrtunk, kimértük az épület alapját, majd júniusra elkészült az alapzat, melyet Majnek Antal atya megáldott. Mindezt a helyi hívek végezték el, majd 2019 tavaszán egy munkácsi csapat vette át tőlünk a munkát, és ők fejezték be az építkezést. Emlékszem, amikor elkezdtük a tereprendezést és a kijelölt terület körbekerítését, a falubeliek csodálkozva nézték, mi épül a községben. Amikor megtudták, hogy római katolikus templom, mindenki összefogott, segítette a munkánkat, egyesek kétkezi munkájukkal, mások élelemmel, valamint biztató szóval és sok-sok imádsággal járultak hozzá ahhoz, hogy ez a templom felépülhessen. Nagyon sokat segítettek a szelmenciek is.

Az ünnepségen Papp Ferenc, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja Bacskai József főkonzul nevében is köszöntötte a megjelenteket. Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára betegség miatt nem tudott személyesen jelen lenni, ezért az ő üzenetét is tolmácsolta.

– Látva ezt a csodálatos templomot, nem lehet más érzésük az ide belépő látogatóknak és a híveknek, mint a hála a mindenható Isten előtt, és hála mindazon nagyszerű híveknek, embereknek, akik létrehozták ezt a szentélyt, Isten házát – kezdte beszédét. – A több mint ezeréves keresztény Magyarország mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett és fektet a Kárpát-medence és a kárpátaljai történelmi egyházak támogatására. A magyar kormány 2021-ben fogadta el a Magyar templomfelújítási programot, melynek keretében megkezdődtek a munkálatok szerte a Kárpát-medencében.

Elhangzott, hogy a magyar kormány összesen 5,2 milliárd forintot fordított a határon túli magyar közösségek templomai­nak, egyházi létesítményeinek a felújítására. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a palágykomoróci templom megépítését közel 80 millió forinttal támogatta, illetve az egyházügyi szakterület is lehetőségeihez mérten folyamatosan támogatja az egyházkerületet.

– Sajnos már egy éve bármilyen ünnepi pillanaton veszünk részt, mindig beárnyékolja a háború, és sajnos az alakítja mindennapi életünket. E nehéz időkben is igaz, és e mostani alkalom is jó példa arra, hogy ahol van tenni akarás és összefogás, ott a segítség sem marad el. Ezt a fantasztikus templomot is a helyiek és az anyaországiak jelentős anyagi erőforrásaiból közösen építettük fel és adjuk tovább a következő nemzedéknek, gyerekeinknek, unokáinknak. Egy egyházi közösség azzal teheti a legtöbbet a magyar nemzetért, nemzettársainkért, ha a legnagyobb bajban és veszélyben is ébren tartja a reményt, megtanít reménységgel teli lélekkel, magyarul imádkozni, célokat kitűzni, összefogni és dolgozni. A mostani háborús helyzetben különösen fontossá vált az egyházak reményt, vigasztalást, Istenbe és a jövőbe vetett hitet adó szerepe – emelte ki Papp Ferenc, s a magyar kormány, a magyar szervezetek és a főkonzulátus nevében megköszönte az egyházaknak azt a rengeteg segítséget, amelyet a humanitárius segélyek elosztása során nyújtottak és a mai napig nyújtanak.

– A magyar kormány és a magyar nép mélységesen elítéli az orosz agresszort, és kiáll Ukrajna szuverenitása, területi integritása és a menekülő ukrán emberek mellett. Magyarország szomszédos országként közvetlenül érintett, ezért a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában és a békében érdekelt – zárta gondolatait a diplomata, és azt kívánta a gyülekezet minden tagjának, hogy gyakran töltsék meg ezt a gyönyörű templomot hittel, imádsággal, s ebben a rendkívül nehéz időszakban adjon a Jóisten békét és biztonságot, sok erőt és egészséget.

Rehó Viktória