Zelenszkij Varsóban: Mindenben egymás mellett

2023. április 12., 08:55 , 1154. szám

Volodimir Zelenszkij április 5-én hivatalos látogatásra Lengyelországba utazott. A teljes körű háború tavaly februári kitörése óta az ukrán elnöknek ez volt a harmadik külföldi útja, de az első, amelyet hivatalosan előre bejelentettek.

Varsóban katonai tiszteletadással fogadták az ukrán elnököt és feleségét. Andrzej Duda lengyel államfő az elnöki palotában a Fehér Sas-rendet, országa legmagasabb és egyben legrégibb kitüntetését adományozta vendégének „érdemeiért a Lengyelország és Ukrajna közötti kapcsolatok elmélyítésében, a biztonság területén végzett tevékenységéért, az emberi jogok védelmében tanúsított helytállásért”.

A két államfő előbb négyszemközt tárgyalt, később a delegációk bevonásával folytatódott a megbeszélés. A találkozó után az államfők közös sajtótájékoztatót tartottak. Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Lengyelország vezetőinek és az egész lengyel népnek a testvériségért és az igaz barátságért, amelyet a teljes körű orosz invázió során tanúsítanak Ukrajna iránt.

„Szeretném megköszönni, hogy önök, erős szomszédaink, nem engedték és nem is engedik, hogy megtörjünk, segítenek nekünk. Tudjuk, hogy ha Ukrajna elesik, Oroszország nem áll meg itt, és tovább megy” – fogalmazott az ukrán államfő, akit az Elnöki Hivatal weboldala idéz.

„Lengyelországot nemcsak partnerünknek, hanem örök barátnak is tekintjük. Köszönöm, Andrzej, hogy ilyen baráti kapcsolatot építhettünk ki veled. Ma valóban erősek a kapcsolataink – nemcsak pragmatikus, hanem emberi kapcsolatok is. Ez nagyon fontos történelmi és bármilyen más kérdésekben, amelyeket – biztos vagyok benne – feltétlenül meg fogunk oldani” – mondta az elnök.

Ami az euroatlanti integrációt illeti, Zelenszkij többek között kijelentette: Ukrajna nem fog beleegyezni olyan alternatív javaslatokba, amelyek felválthatnák az ország számára a NATO-tagságot.

„Szeretném elmondani és üzenni minden partnerünknek, akik folyton kompromisszumokat keresnek Ukrajna számára a NATO felé vezető úton, hogy Ukrajna ebben a kérdésben is megalkuvást nem ismerő lesz. És hálás vagyok, hogy Lengyelország velünk tart ezen az úton” – fogalmazott az ukrán elnök.

Szóba került Lengyelország részvétele Ukrajna újjáépítésében. Volodimir Zelenszkij szerint ez a kétoldalú kapcsolatok egyik fontos területe lesz.

„Ez valóban közelebb hozza egymáshoz vállalkozásainkat, népeinket, amennyire csak lehetséges. Számunkra rendkívül fontos, hogy Lengyelország az egyik fő partner legyen Ukrajna újjáépítésében. Ennek nemcsak Ukrajnának nyújtott segítségnek, de mindenekelőtt nyereségesnek kell lennie. Nagyon szeretnénk, ha a lengyel cégek a vezetők közé tartoznának a piacunkon, és feltétlenül eljönnének hozzánk” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Andrzej Duda jelezte, hogy a találkozó során a védelmi együttműködés kérdései álltak a figyelem középpontjában. Megjegyezte, hogy Lengyelország Ukrajna legnagyobb partnerei közé tartozik a katonai segítségnyújtás terén. Varsó egyebek mellett több száz harckocsit, Krab önjáró lövegeket és rakétákat adott át az ukrán hadseregnek, hogy az képes legyen megfékezni Oroszország agresszióját, amelynek expanzív tervei más 1989 után függetlenné vált európai országra is kiterjednek. A lengyel elnök országa nevében további támogatásáról biztosította Ukrajnát.

A felek számos egyéb, mindkét állam számára fontos kérdésről is tárgyaltak.

„Nincsenek tabutémák közöttünk – történelmi kérdésekről is beszélgettünk, amelyek még ma is fájdalmasak sok család számára. Meggyőződésem, hogy közösen, az őszinte emlékezet politikáján alapuló következetes kapcsolatokat építünk ki népeink között” – fogalmazott Andrzej Duda.

Kiemelte azt is, hogy Lengyelország határozottan támogatja Ukrajnát a teljes jogú uniós tagság felé vezető úton. Egyben reményét fejezte ki, hogy a NATO nyári vilniusi csúcstalálkozóján további biztonsági garanciákat nyújtanak Ukrajnának a partnerek. Amellett is állást foglalt, hogy Ukrajnának végül a Szövetség tagjává kell válnia.

A lengyel elnök bejelentette továbbá, hogy Kijev és Varsó a két ország közötti új együttműködési megállapodáson dolgozik, amelyet már a közeljövőben aláírhatnak.

Még aznap a miniszterelnöki hivatalban Volodimir Zelenszkij és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szándéknyilatkozatot írt alá védelmi felszerelések szállításáról.

„Ma aláírtunk egy dokumentumot lengyel Rosomak páncélozott szállítójárművek, Rak önjáró aknavetők, légvédelmi rendszerek, köztük a nagyon hatékony Perunok, MiG-ek és más fegyverek szállításáról, amelyekre oly nagy szükségünk van” – mondta el Zelenszkij közös sajtótájékoztatójukon.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: nemcsak támogatásról van szó, hanem együttműködésről is, többek közt beszerzések formájában, ami erősíti mind Ukrajna, mind Lengyelország védelmi képességeit. Emellett szóba került fegyver- és lőszergyártó vegyesvállalatok létrehozása.

Ezenkívül az ukrán elnök látogatása keretében egyetértési nyilatkozatot írt alá Ukrajna Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztériuma és a Lengyel Köztársaság Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériuma az együttműködésről Ukrajna újjáépítésében.

A nap folyamán Volodimir Zelenszkij felszólalt a lengyel nemzetgyűlés két házának tagjai, lengyel és ukrán közéleti személyiségek előtt.

„Oroszország nem győzhet Európában, ha az ukrán és a lengyel egymás mellett áll” – fogalmazott.

„És ahogyan veled, Lengyelország, együtt állunk ebben a háborúban, úgy fogjuk élvezni a békét is. Együtt! Mindenben egymás mellett. Együtt az Euró­pai Unióban, együtt a NATO-ban. Ez a sorsunk folytatása szabad nemzetekként!” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

* * *

Látogatása során az ukrán elnök jelezte, hogy Kijev és Varsó rendezte az ukrán gabonaexport körüli vitát. Nem részletezte, hogy milyen kiutat találtak a helyzetből, de hozzátette, hogy „a következő napokban, hetekben végérvényesen megoldunk minden kérdést”.

Korábban jelentették, hogy lengyel gazdák tiltakozásba kezdtek az országba érkező ukrán gabona miatt, s az ukrán elnök látogatásának megzavarásával fenyegettek. Múlt szerdán lemondott tisztségéről Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, aki lépését az ukrán gabonaexporttal indokolta.

Pénteken Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter Robert Telusszal, az új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Ukrajna az új szezonig felfüggeszti a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó exportját Lengyelországba. Az ukrán tárcavezető hozzátette, a következő találkozón kidolgozzák partnerével az ukrán mezőgazdasági termékek exportjával kapcsolatos eljárásokat, illetve megvitatják a gabona tranzitját Ukrajnából Lengyelország területén át a lengyel és más európai kikötőkbe.

(ntk/eurointegration.com.ua/president.gov.ua)