Kuzin: Az elmúlt hetekben szinte minden Covid–19 esetet a Kraken-törzs okozott

2023. április 13., 14:44 , 1154. szám

Ukrajnában az elmúlt hetekben szekvenálásnak (genetikai elemzésnek) alávetett Covid–19 esetek szinte mindegyikét a Kraken-törzs okozta. E törzs jelenlegi megbetegedési mutatója meghaladja az átlagos prognosztikai mutatókat, mivel gyorsabban terjed, mint az Omikron – közölte Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, országos közegészségügyi főorvos az Ukrinformnak adott interjújában, amelyet az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja ismertet.

„Míg korábban a megbetegedések 50/50 arányban fordultak elő, az elmúlt hetekben szinte az összes szekvenálásnak alávetett esetet a Kraken okozta. Nemcsak gyorsabban adódik át és jut el egyik megyéből a másikba, hanem minden megyében az Omikron helyébe lép” – mondta el Kuzin.

Az Élet emlékeztet, hogy a Kraken (az Omikron XBB.1.5 alváltozata) első esetét január 24-én jegyezték fel Ukrajna területén. Február végén Ukrajna négy megyéjében észlelték a Covid–19-nek ezt a változatát, jelenleg pedig minden régióban kering a törzs.

A WHO szerint a Krakennek nincsenek specifikus mutációi, amelyek veszélyesebbé tennék más változatoknál, de jobban kijátssza az emberi immunválaszt, könnyebben adódik át és gyorsan kiszorítja a többi törzset.

(ntk/life.pravda.com.ua)