Miniszobrot kapott a 60 éves TV Maci Ungváron

2023. április 15., 18:54 , 1155. szám

Hatvan évvel ezelőtt, 1963. április 15-én debütált a televízió-képernyőn az azóta generációk kedvencévé vált TV Maci. A nemzedékek legalapvetőbb emlékei közé tartozó mesefigura szombat délelőtt a megyeszékhelyen is feltűnt – bronzból készült miniszoborként, melyet az ungvári vár közelében, a város 6. számú magyar tannyelvű óvodája kerítésének tövében találhatunk meg. A TV Maci kedves figurája paprikajancsival üldögél a foteljében.

Az ötletgazda, Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora csak online formában volt jelen az szoboravatáson, mivel jelenleg is a fronton teljesít katonai szolgálatot. Videoüzenetben elmondta, hogy a Maci szerethető figuráján valóban nemzedékek nőttek fel, s nemcsak Magyarországon, de Kárpátalján is.

Az avatóünnepségen a TV Maci történetét Meskó János helytörténész ismertette, majd Shrek Tímea író és Opalenik András együtt leplezték le a miniszobrot az Esti mese szignálfilmjének ismert zenéjére. Shrek Tímea úgy tartja, hogy a TV Maci karaktere megmozgatta a gyerekek fantáziáját, és állandóságot hozott az életükbe, ami nem jellemző a mai kor meséire. A szobrot – mely az 55. miniszobor Ungváron – Roman Murnik szobrászművész készítette.

A Maci története az 1960-as évek elején kezdődött, amikor a Magyar Televízióban még csupán esti meséket olvastak fel a képernyők előtt ülő gyerekeknek. A szerkesztőség azonban gondolt egy merészet: mi lenne, ha a mesefelolvasásokhoz készítenének egy felvezető és lezáró kisfilmet? Akkoriban rendkívül közkedveltek voltak a bábjátékok, így a szerkesztők egyetértettek abban, hogy a báb kiválóan használható a televízióban, hiszen egyszerre szórakoztató és nevelő eszköz.

A TV Maci eredetileg mackókunyhóban élt volna vidéki környezetben, fát vágott és tüzet rakott volna, a modern lakások megjelenésével azonban ő is panelba költözött. A prototípust Lengyel Zsolt festőművész terve alapján Köber Tibor készítette el. Sokan hitték azt, hogy a bábuban van valaki, pedig a filcborítású figura csupán 16 centiméteres volt, és a belsejébe épített drótok segítségével volt mozgatható. A Maci karakterét Bálint Ágnes álmodta meg, s ő írta ez Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét is, melyen azóta sem változtattak, csak kibővítették életképekkel.

Elkészült tehát a főcím egy mackóval, aki este lefürdik, megmossa a fogát, megnézi az esti mesét, majd elmegy aludni. „Szép álmokat, gyerekek!” – ezzel a címmel kezdődött a műsor, mellyel az akkor még fekete-fehér figura berobbant a köztudatba.

Bálint Ágnes ragaszkodott ahhoz, hogy a Maci „alvókát” is kapjon, ez lett kezdetben Valérka, később csutkababa, majd paprikajancsi. A gurgulázás után felcsendülő jól ismert kísérőzene Pécsi József egy rádiójátékának részlete, amelyet Vajda József fagottművész ad elő.

1968 után megújult a báb, s a színes tévé megjelenésével már az is láthatóvá vált, hogy milyen színű ruhát hord a mackó, és hogy ő maga valójában nem is fekete, hanem barna.

A TV Maci átütő sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1980-ban Farkas Bertalan magyar űrhajós társaként szkafanderbe öltözve hét napot töltött a világűrben, s a Szojuz–36 fedélzetéről a TV Macival a kezében olvasta fel a gyerekeknek az esti mesét.

1981-ben Koch Aurél tervei alapján a Maci új formát és barátot kapott, következő, máig meghatározó verziója pedig 1983-ban született meg. A legújabb, leghosszabb életű és egyben legnagyobb sikernek örvendő TV Maci Foky Ottó tervezőnek és Szabó László makettes iparművésznek köszönhetően látta meg a napvilágot a Pannónia Rajzfilmstúdióban. 1998-ban rövid időre eltűnt a képernyőről, a nézők szeretete és aláírásgyűjtő kampánya azonban fél év alatt visszahozta őt.

2000-ben a TV Maci megkapta a hivatalos személyi igazolványát, így ő lett az MTV legrégebbi „munkatársa”.

2012. április 15-én megpróbálták lecserélni a közkedvelt figurát egy modernebb változatra, de a nézők azt nem tudták megszeretni, így négy hónap után visszatért a jól ismert és szeretett TV Maci.

2012. december 31-én utolsóként kapott papíralapú személyi igazolványt, az okmányt – mely valódi címmel, személyi számmal ellátott igazolvány volt, s anyja neve immár hivatalosan is Bálint Ágnes – motoros rendőr szállította ki a televízió székházába.

A TV Maci külön helyet foglal el mindannyiunk emlékeiben, s egyértelműen azon ritkaságok egyike, melyre pozitívan és szeretettel gondol a magyar társadalom elsöprő többsége.

(hirado.hu, mandiner.hu, TV21 Ungvár, lexi)