Kockásliliom-túra a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumban

2023. április 17., 15:44 , 1155. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Biológia és Kémia Tanszéke kockásliliom-túrát szervezett a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumban. Az interaktív túrára azokat az általános iskolás tanulókat hívták meg, akik korábban is aktívan látogatták a természetismereti foglalkozásokat.

„Ez a túra egy ajándék azoknak a gyerekeknek, akik részt vesznek a Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny, Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny és Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny felkészítő hétvégéin” – számolt be Kohut Erzsébet, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének vezetője.

A kalandokkal teli túra végére a résztvevőknek sikerült eljutniuk a liliomok élőhelyére, és megcsodálni a mocsaras területeket kedvelő liliomokat.

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom leginkább a mocsaras, rétes területeket kedveli, így nehezen megközelíthető. A virág a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumban áprilisban virít, és jellegzetes sakktábla mintájú sötétbíbor-fehér virágot hoz. A virág Európa-szerte fokozottan védett növény.

A csapat a főiskola által működtetett Nagydobronyi Erdei Iskolából indult. Útjuk a vadvédelmi rezervátumon keresztül vezetett. Nemcsak átsétáltak rajta, hiszen Kohut Erzsébet megismertette a fiatalokat az itt található faunával és a ritkának számító növényekkel. Persze, az erdőben állatok is élnek. Bár kígyót nem, de gyíkot és békát sikerült közelebbről is tanulmányozniuk a résztvevőknek. A liliomokhoz vezető utat egy megáradt csatorna keresztezte. Ezen csónakkal keltek át a túrázók, és kisvártatva elérték a kitűzött célt.

Az impozáns növény több helyen is előfordul Kárpátalján, amely szigorúan védett. A csapat sokáig nem gyönyörködhetett a liliomok látványában, ugyanis közbeszólt az időjárás: előbb eső, aztán jég potyogott az égből. Ez kissé megnehezítette a visszautat a csatornán keresztül, de a jól felkészült vezetők biztos kézzel irányították a csónakokat a túlpartra.

Mire a túrázók visszaértek az erdei iskolához, már a nap is kisütött. Sokan emiatt is jöttek el a túrára.

A szervezők célja a túrával az volt, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, valamint élménynek, a tudásmegszerzés egy formájának szánták, ahol a diákok játszva tanulhattak és megismerkedhettek az őket körülölelő élővilággal.

A túra zárásaként a szervezők vetélkedőt is szerveztek a Nagydobronyi Erdei Iskolában. A résztvevőknek például madarak nevét kellett megfejteniük odúkba eldugott, kódolt üzenetek alapján. A két csapat kiválóan teljesített, így minden rejtvényt sikerült megfejteniük.

TV21 Ungvár/K. K.