A szamóca hiánybetegségei termesztés során

2023. április 17., 09:43 , 1154. szám

A napsütés okozta egyre melegebb időjárásnak köszönhetően a szamóca is éledezni kezd. Újrahajtja leveleit, megkezdődik a tavaszi szezon. Ilyenkor nem ritka, hogy a növényen színesedő, foltosodó, barnuló-sárguló levelek jelennek meg. Ezeket a tüneteket egy tapasztalatlan gazda sokszor összetévesztheti a gombás betegségek tüneteivel, holott a szamóca nem beteg, csak „éhezik” a tápanyagra. Az alábbiakban a szamóca tápanyaghiányának tüneteivel ismerkedhetünk meg.

Nitrogén

A nitrogén szerepe a szamóca életfolyamataiban minden fenológiai fázisban jelentős. Elsősorban a vegetatív részek fejlődésében betöltött szerepét szokták hangsúlyozni, de a generatív szervek kialakulásában is nagy szerepet játszik. Hiánya miatt a szamóca levelei antociánosodás következtében lilás-vöröses színűek lesznek, ami először az idősebb leveleken jelentkezik. A levelek aprók és merevek lesznek.

Túladagolása is elég gyakori jelenség. Ha túl sok nitrogént juttatunk ki az őszi időszakban, túl nagy lombozata lesz a növénynek, kevés virággal, ezáltal kevesebb lesz a termés tavasszal. A tavasszal kijuttatott nagyobb mennyiségű nitrogén következtében a bogyók puhák lesznek.

Foszfor

A foszfor különösen fontos a fejlődés megindulásának kezdeti szakaszában és az erőteljes gyökérzet kialakulásához, ezért nagyobb mennyiségben az ültetés utáni időszakban, valamint tavasszal, a vegetáció megindulásakor van rá szüksége a növénynek. A foszforhiányban szenvedő növényekre jellemző a korlátozott fejlődés és a rossz gyökérzet. A virágzás gyenge, a növények rosszul kötnek, gyakran termékenyülésre képtelenek.

Kálium

A káliumnak fontos szerepe van a növény életében. Hiánya nemcsak a termés mennyiségére, de a termés minőségére, továbbá a betegség-, a hideg- és a szárazságtűrő képességére is hatással van. Hiánya esetében a szamóca idősebb leveleinek szélén vörösesbarna elszíneződés jelenik meg, a szövet megbarnul, majd elhal, míg a főér környéke kékeszöld színűre változik. A nekrózis és az elszíneződés az egész levéllemezre kiterjedhet. Az elszíneződött részeken barnás nekrózisos foltok jelennek meg. A káliumhiányos szamóca rosszul érik.

Kalcium

A kalcium fontos növényi tápelem, hiánya a talajban a növény szempontjából a legkülönbözőbb módon és formában jelentkezik, így van ez a szamóca esetében is. Nem reutilizálható (nem épül át) és a legnehezebben mozgó tápelem. A hiánytünetek ezért rendszerint a fiatal növényi részeken jelennek meg először. Kalciumhiány esetében a szamóca fiatal levele görcsössé válik, széle pedig megbarnul. Súlyos hiánynál a tenyészőcsúcs elhalása, az alighogy kihajtott levélhajtások barnulása figyelhető meg. A termesztésben tapasztalható kalciumhiány-betegségek általában ritkán vezethetők vissza a talaj alacsony mésztartalmára, rendszerint a vízellátás, a párologtatás zavarából és más tápanyagok túladagolásából adódnak (pl. alacsony vagy magas páratartalom, nitrogén- vagy káliumtúladagolás).

Vas

Virágzás alatt megnő a szamóca vasigénye, ezért nagyon fontos ennek az elemnek a kijuttatása. Gyakran tapasztalható, hogy a termelők megfeledkeznek a vas adagolásáról a tápoldatba, s a hiánya jellegzetes tünetként mutatkozik meg az állományokban.

Gyakori hiba a túlöntözés, aminek következtében a levegőtlen talaj miatt a vas felvétele korlátozottá válik, illetve a szamóca gyökerei is károsodhatnak. Az egyes fajták érzékenysége eltérő lehet, de a vasra minden szamócának szüksége van. Vashiány következtében a szamóca fiatal levelei kifakulnak, de az erek zöldek maradnak.

Bór

A bór gyakori mikroelem az intenzív tápanyagellátásban. Fontos szerepet tölt be több élettani folyamatban is. A pollen csírázásának, a pollentömlő képződésének indukálásával elősegíti a megtermékenyülési folyamatokat, ezenkívül a növekedésben, tápanyagszállításban is szerepet játszik. A növényben nem mobilizálódik (helyeződik át), ezért fontos az ellátás időzítése és gyakorisága. Bórhiány következtében a szamóca virágai nem kötődnek rendesen. Gyakran előforduló tünet, hogy a bogyók a helytelen kötődés miatt torzak lesznek.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza