Román–moldáv–ukrán háromoldalú találkozó

2023. április 18., 17:41 , 1155. szám

Bukarestben háromoldalú találkozóra került sor Ukrajna, Románia és a Moldovai Köztársaság külügy- és védelmi minisztereinek részvételével. Ezzel egy időben zajlott a román fővárosban a Nemzetközi Krími Platform első Fekete-tengeri Biztonsági Konferenciája. Mindkét esemény központi témája az Ukrajna elleni orosz agresszióval szembeni fellépés volt.

A Kijev–Chisinau–Bukarest háromszög

Az első Ukrajna–Moldovai Köztársaság–Románia formátumú találkozóra 2022. szeptember 15-én került sor Odesszában a három ország energiaügyi minisztereinek részvételével. Azt az alkalmat az energetika és az energiabiztonság terén folytatott regionális együttműködésnek szentelték. A mostani, április 13-i találkozón a regionális biztonság és a katonai-műszaki együttműködés kérdései álltak a középpontban.

Az ukrán Külügyminisztérium hivatalos weboldalának beszámolója szerint a múlt csütörtöki háromoldalú megbeszélésen részt vett Emine Dzsaparova, Ukrajna külügyminiszterének első helyettese, Nika Popescu, a Moldovai Köztársaság külügy- és európai integrációs minisztere, Bogdan Aurescu román külügyminiszter, valamint Olekszij Reznyikov, Ukrajna védelmi minisztere, Anatolij Noszatij, a Moldovai Köztársaság védelmi minisztere és Angel Tîlvăr, Románia nemzetvédelmi minisztere.

A felek eszmecserét folytattak az orosz fegyveres agresszió elleni küzdelemről, valamint az ukrajnai és a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetéről. A tárcavezetők megállapították, hogy Oroszország változatlanul a hibrid taktikák széles körét alkalmazza Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és a térség többi országának megfélemlítésére. Hangsúlyozták, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot, és megerősítették azon szándékukat, hogy folytatják az együttműködést a megszállás ellen és az orosz csapatok teljes kivonása érdekében Ukrajna és a Moldovai Köztársaság szuverén területeiről.

Románia és a Moldovai Köztársaság megerősítette, hogy készek együttműködni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeképletének végrehajtása érdekében az átfogó, igazságos és tartós békéért. A felek megállapodtak abban, hogy fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna és a Moldovai Köztársaság teljes jogú uniós tagságának biztosításáért. Románia megerősítette, hogy továbbra is támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

A Fekete-tengernek NATO-tengerré kell válnia

A háromoldalú találkozóval egy időben zajlott Bukarestben a Nemzetközi Krími Platform első Fekete-tengeri Biztonsági Konferenciája, amelyen több mint 50 ország és szervezet képviselői vettek részt. Az Ukrinform tájékoztatása szerint az eseményen bemutatták A békés, biztonságos és virágzó fekete-tengeri régió víziója című tanulmányt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a konferencián rámutatott, hogy Oroszországnak a Nyugattal ellentétben mindig is volt stratégiája a fekete-tengeri térséggel kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy a Kreml első kísérlete a Krím félsziget elleni katonai támadás megindítására húsz évvel ezelőtt történt, a Kercsi-szorosban található Tuzla-sziget körüli eszkaláció idején.

„Oroszország stratégiája a Fekete-tengeren mindig is agresszív, revansista és barbár volt. De ez következetes stratégia volt. Oroszország cselekedett, miközben a Nyugat kételkedett. Amikor 2008-ban a félelem és az óvatosság zárva tartotta a NATO kapuit Ukrajna és Grúzia előtt, Oroszország hamarosan mindkét országot megtámadta. Oroszország fokozatosan mániákussá vált, de egyes vezetők úgy döntöttek, hogy a legjobb stratégia az lesz, ha engedelmeskednek a szeszélyeinek. Többek közt védtelenül hagyva potenciális áldozatait. De a félelem nem lehet stratégia” – hangsúlyozta Kuleba.

A külügyminiszter átfogó biztonsági rendszer kialakítását szorgalmazta az Oroszország által fenyegetett térség valamennyi országa számára. Hangsúlyozta, hogy a Fekete-tengernek azzá kell válnia, amivé a Balti-tenger lett: NATO-tengerré.

Dmitro Kuleba háláját fejezte ki minden partnernek és szövetségesnek, aki támogatja Ukrajnát ebben a nehéz időszakban.

„Egyetlen közösséget alkotunk, amelyet a közös értékek és a közös tenger köt össze. Mindannyian azt akarjuk, hogy a fekete-tengeri régió a béke és a jólét térsége legyen, ne háborús övezet. A Fekete-tenger kulcsfontosságú a béke és Európa jövője szempontjából” – jelentette ki Dmitro Kuleba.

(pszv/mfa.gov.ua/ukrinform.ua)