A gabonacsata

2023. április 19., 12:20 , 1155. szám

A helyi mezőgazdasági termelőket fenyegető veszélyek miatt a lengyel kormány múlt szombaton ideiglenes korlátozásokat vezetett be az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára. Kijevben jelezték, hogy Varsó döntése „ellentmond a megállapodásoknak”. Magyarország még aznap követte a lengyel példát, hétfőn pedig a szlovák kormányfő jelentett be ideiglenes behozatali tilalmat egyes ukrán mezőgazdasági termékekre.

Az előzmények

Mint ismeretes, az EU felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámokat és kvótákat, hogy gazdaságilag támogassa az országot, mi­után az Oroszországi Föderáció blokád alatt tartja kikötőit. Az Ukrajnával létrejött egyszerűsített vámrendszer futamideje júniusban lejár, de az Európai Bizottság (EB) már javasolta annak meghosszabbítását további egy évvel. Eközben több európai ország termelői arra panaszkodnak, hogy az ukrán import növekedése nyomást gyakorol a regionális piacokra, és egyes gazdálkodók veszteségeket szenvednek el.

Ukrajnában is érzékelték a problémát. Mint a Jevropejszka Pravda (JP) összeállításában rámutat, ugyan az európai gazdák problémái nem vezethetők vissza egyedül az ukrán szállítások növekedésére, de elkerülendő a helyzet súlyosbodását – és amennyiben Ukrajna amúgy is az EU-ba tart – érdemes lenne erőfeszítéseket tenni a problémák közös megoldására a szomszédokkal és általában az EU-val.

Majdnem sikerült

Nyilvánvalóan történtek is ezirányú lépések ukrán részről. Mint arról lapunk is beszámolt egy hete, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatása során jelezte, hogy Kijev és Varsó rendezte az ukrán gabonaexport körüli vitát. Április 7-én Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter Robert Telusz lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Ukrajna az új szezonig felfüggeszti a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó exportját Lengyelországba. Az ukrán tárcavezető hozzátette, a következő találkozón kidolgozzák partnerével az ukrán mezőgazdasági termékek exportjával kapcsolatos eljárásokat, illetve megvitatják a gabona tranzitját Ukrajnából Lengyelország területén át. Sajtóértesülések szerint ezt a találkozót múlt pénteken tervezték megtartani, ám utóbb hétfőre halasztották.

Váratlan fordulat

Ezen a ponton azonban az események váratlan fordulatot vettek. Április 15-én Waldemar Buda lengyel fejlesztési és technológiai miniszter bejelentette, hogy országa ideiglenes behozatali tilalomról döntött az ukrán gabona és egyéb mezőgazdasági termékek vonatkozásában – adta hírül a DW. A kormányhatározat értelmében 18 mezőgazdasági terméket érint a behozatali tilalom.

Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma úgy reagált a hírre, hogy „sajnálja” Varsó döntését.

„Az agrárpolitikai minisztérium mindig is a nyílt, konstruktív és kölcsönösen előnyös együttműködést szorgalmazta és támogatja az Ukrajna és az EU közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodásokkal összhangban. A lengyel fél döntései ellentmondanak a megállapodásainknak” – áll a tárca közleményében.

Az ukrán minisztérium emellett hangsúlyozza, hogy „mindig is megértéssel” viszonyultak a lengyel mezőgazdasági szektor helyzetéhez, és igyekeztek ennek megfelelően reagálni. „Megértjük, hogy a lengyel gazdálkodók nehéz helyzetben vannak, de hangsúlyozzuk, hogy az ukrán gazdálkodók vannak jelenleg a legnehezebb helyzetben” – áll a közleményben.

Magyarország is lépett

Lengyelország nyomán még aznap Magyarország is ideiglenesen megtiltotta a gabona, az olajos magvak és néhány más mezőgazdasági termék behozatalát Ukrajnából.

„A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek védelmében, ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan átmenetileg betiltja a gabona és olajos növények, valamint számos más mezőgazdasági termék behozatalát Ukrajnából Magyarországra” – idézi a DW Nagy István agrárminisztert.

A tárcavezető elmondása szerint az ukrán mezőgazdasági termelők az Európai Unióban tiltott módszereket alkalmaznak, így elkerülhetik a felesleges költségeket, és a gabona- és olajnövényeken kívül nagy mennyiségű baromfihúst, tojást és mézet exportálhatnak az európai piacra. Emiatt a közép-európai gazdálkodók meg vannak fosztva a saját termékeik értékesítésének lehetőségétől – mondta Nagy.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a magyar tilalom 2023. június 30-ig tart, akárcsak Lengyelországban. Budapest arra számít, hogy eddig a határidőig az EU tisztességes piaci feltételeket biztosít az európai mezőgazdaság számára.

Vasárnap este a JP az ukrán Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva közölte, Mikola Szolszkij tárcavezető tárgyalt magyar kollégájával. Az online találkozón Szolszkij hangsúlyozta az egyoldalú döntések megengedhetetlenségét, valamint hogy folytatni kell a tárgyalásokat az ukrán mezőgazdasági termékek exportjával kapcsolatos megállapodások elérése érdekében.

„Magyarország agrárminisztere a maga részéről biztosított, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitja folytatódik. A felek megállapodtak abban, hogy egyeztetnek, és a közeljövőben újra találkoznak” – áll az ukrán tárca közleményében.

Brüsszel nem enged

Hétfőn Szlovákia jelezte, hogy ideiglenesen leállítja az ukrán gabona és néhány egyéb termék behozatalát, és sajtóértesülések szerint Bulgária is hasonló lépést fontolgatott. Brüsszelben viszont rámutattak, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, és az államok egyoldalú lépései elfogadhatatlanok. Megoldási javaslattal azonban lapzártánkig nem állt elő az EB, holott mindenki erre várt.

„Öt-hat ország nem akadályozhatja meg az EU azon döntését, hogy folytatja a vámmentes kereskedelmet Ukrajnával, ehhez ugyanis minősített többségi szavazás szükséges. Politikai szempontból azonban nagyon rossz lenne az Ukrajnát egyébként támogató országok ellenállása az EU arculata szempontjából a függetlenségéért küzdő Ukrajnával való szolidaritás miatt. Ez súlyosan sértené az EU egységét” – idéz egy európai diplomatát a JP a lengyel RMF24 nyomán.

Sajtóértesülések szerint az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei még a héten tárgyalnak a kérdésről.

(ntk/dw.com/eurointegration.com.ua)