Magyarországról kapott számítástechnikai eszközöket a szolyvai magyar iskola

2023. április 19., 16:54 , 1156. szám

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jakab István, az Országgyűlés alelnökének közreműködésével számítástechnikai eszközöket adományozott kárpátaljai magyar szervezetek részére. Az adomány egy részét – 2 asztali számítógépet és 2 laptopot – a Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola kapta.

Ezt szerdán dr. Papp Ferenc ungvári magyar konzul adta át. Mint mondotta, a külképviselet folyamatosan figyelemmel követi a szolyvai magyar iskola működését.

– Már jártunk itt korábban, több adományt is hoztunk, legutóbb egy generátort. Akkor az igazgatónő jelezte, hogy az iskolának szüksége lenne modernebb számítógépekre. A kérés meghallgatásra talált. Reméljük, hogy az új műszaki eszközök elősegítik az oktatás minőségének javítását – jegyezte meg a diplomata, és jó egészséget kívánt azok használatához.

Hanna Prodantól, az intézmény megbízott igazgatónőjétől megtudtuk, hogy nagy szükségük volt a számítógépekre.

– Nagyon hálásak vagyunk Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, amiért rendszeresen támogatják a szolyvai elemi iskolát és óvodát. A szaktantermünkben nincs elegendő számítógép, informatikaórán 2-3 tanulóra jutott egy számítógép. A mostani adománynak köszönhetően érdekesebbek lesznek az órák, mert már minden tanulóra jut egy gép. Amikor problémánk adódik, s Magyarország ungvári főkonzuljához fordulunk, a magyar külképviselet rövid időn belül megoldást talál – hangsúlyozta az igazgatónő.

Szokolova Henrietta, az iskola magyar tanítónője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) helyi alapszervezeti elnöke rövid betekintést nyújtott a 2002 óta működő tanintézmény hétköznapjaiba. Amikor lehetőségük nyílt magyar tannyelvű osztályok indítására, 12 gyerekkel kezdték, most 55-en tanulnak magyar nyelven.

– Jelenleg 40 gyerek vesz részt a jelenléti oktatásban, 15-en online kapcsolódnak be. Az osztálylétszám az utóbbi néhány évben növekvő tendenciát mutat. Voltak tanévek, amikor 3-4 gyerek járt egy osztályba, most viszont 10–15 tanuló van. 21. éve, hogy Isten kegyelméből működik az iskolánk. Főleg alapítványi fenntartású, valamint a KMPSZ közreműködésével és Magyarország Ungvári Főkonzulátusának köszönhetően nagyon sok segítséget kapunk. Ők támogatnak minket az elmúlt években a legtöbbet, illetve a technikai eszközök – legyenek azok számítógépek, technikai berendezések vagy padok – is nekik köszönhetőek – emelte ki Szokolova Henrietta.

Rehó Viktória