Megtiltották az ukrán sportolóknak, hogy oroszokkal versenyezzenek

2023. április 19., 08:11 , 1155. szám

Ukrajna Ifjúsági és Sportminisztériuma rendeletben tiltotta meg az ukrán sportolók részvételét azokon a versenyeken, amelyeken oroszok és fehéroroszok is indulnak – jelentette a korrespondent.net.

A dokumentum szerint a korlátozások az olimpiai, nem olimpiai és paralimpiai sportágak minden képviselőjére vonatkoznak. A részvételi tilalom mellett az illetékesek utasítást kaptak, hogy hívják vissza a hivatalos küldöttségeket olyan versenyeken való részvétel esetén, amelyeken orosz és fehérorosz sportolók indulnak.

A sportszövetségeknek azt is javasolják, hogy kísérjék figyelemmel az orosz és fehérorosz sportolók esetleges részvételét a nemzetközi versenyeken és tájékoztassák a minisztériumot, ha ilyen tények jutnak a tudomásukra. A tárca önálló strukturális részlegeit vezetőknek pedig figyelemmel kell kísérniük a nemzeti státuszú országos sportági szövetségek képviselőinek, valamint a szövetségeket képviselő sportolóknak a részvételét a nemzetközi versenyeken, amelyeken orosz és fehérorosz sportolók is jelen vannak.

Korábban a miniszteri kabinet bejelentette, hogy az ukrán sportolók nem fognak részt venni azokon a versenyeken, amelyeken orosz és fehérorosz sportolók is indulnak, de a döntés akkor még nem vált hivatalossá. Ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bírálta az ukrán kormány döntését – emlékeztet a korrespondent.net.

(pszv/korresponent.net)