Korszerű felszerelésből álló adományt kapott az Ungvári Városi Gyermekkórház

2023. április 20., 14:33 , 1156. szám

Korszerű diagnosztikai felszerelést kapott az Ungvári Városi Gyermekkórház. A közel két és fél millió hrivnya értékű berendezést a Gyermekek a békéért elnevezésű nemzetközi projekt keretében juttatták el az intézménybe, amelynek társfinanszírozásában az olaszországi „Ukrajnai gyermekek barátai” nemzetközi jótékonysági szervezet is részt vett.

Az „Ukrajnai gyermekek barátai” szervezet elsősorban a kijevi régióban élő nélkülözők támogatására fókuszál, viszont érkezett hozzájuk egy megkeresés az Ungvári Városi Gyermekkórháztól, amelyben korszerű orvosi eszközök beszerzésében kértek segítséget. Ezért a szervezet, kissé módosítva a támogatottak körét, az intézmény segítségére sietett.

„Szervezetünk a gyermekek támogatásáért dolgozik annak érdekében, hogy a kicsiknek boldog gyermekkoruk lehessen. Ehhez pedig elsősorban egészségre van szükségük” – fogalmazott Marija Skraba, az „Ukrajnai gyermekek barátai” jótékonysági alapítvány elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy Ungváron is segíthetik a gyerekek ápolását.

Giuseppe Chiorazzo, a nemzetközi projekt koordinátora már nyolcadik éve él Ukrajnában. A háború kitörését követően Kárpátaljára költözött, itt megismerkedett a helyi gyermekkórház munkatársaival és az intézmény szükségleteivel.

„Mikor láttuk, hogy a finanszírozás terén van lehetőségünk az átcsoportosításra, azonnal felkerestem az ungvári gyermekkórházat, és kértem egy konkrét igénylést, hogy pontosan milyen berendezésekre is van szükségük. A szükséges egyeztetések megtörténtek” – fogalmazott a projekt koordinátora.

A kórház egy korszerű röntgengép mellett kapott egy video­bronchoszkópot és egy gasztro­szkópot is. Ezeket az eszközöket az intenzív osztályon kezelt beteg gyermekek ellátásánál alkalmazzák. A támogatók ezenkívül egy laboratóriumi analizátort is hoztak az intézménynek, melynek segítségével helyben lehet gyors és minőségi kivizsgálásokat végezni.

A kórház igazgatója elmondta, hogy a most kapott felszerelés lényegesen megkönnyíti az intézményben kezelt gyermekek komplex ellátását. A kórház laboratóriumi munkatársai arról is beszámoltak, hogy az új, digitális kijelzővel ellátott berendezést miként tudják használni egy-egy kórteremben vagy akár az intenzív osztályon is.

„A mobil röntgengépnek köszönhetően kiváló minőségű felvételeket tudunk készíteni bármelyik kórteremben, ahol súlyos, mozdíthatatlan beteget kezelünk, illetve azok esetében is, akiknek problematikus lenne a speciális röntgenszobába való eljutás” – számolt be Igor Rosko, az Ungvári Városi Gyermekkórház igazgatója.

Az Ungvári Városi Gyermekkórház szakorvosai néhány napon belül már használatba is veszik a korszerű eszközöket.

TV21 Ungvár/K. K.