Munkaerőpiac: Lesz idén fizetésemelés?

2023. április 24., 10:32 , 1155. szám

A gazdasági szereplők „megszokták” a háborút, élénkül a munkaerőpiac. A harcoktól távol eső régiókban növekszik a betöltetlen állások száma, néhány szakmában nehéz munkaerőt találni. Ugyanakkor az infláció miatt a munkavállalók magasabb béreket szeretnének – írja a korrespondent.net.

Növekszik a kínálat, csökken a verseny

A work.ua portál munkaerőpiaci felmérése szerint márciusban 14%-kal több volt a meghirdetett állás, mint februárban. A betöltetlen állások száma a 91%-át teszi ki a 2021-es, azaz háború előtti mutatónak. Vagyis a munkaerőpiac lassan visszaáll a háború előtti szintre.

A betöltetlen munkahelyek számát tekintve az első öt régió a következő: Kijev, Lemberg, Dnyipropetrovszk, Odessza és Ivano-Frankivszk megye.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) makrogazdasági jelentése is említi a munkaerőpiac szezonális élénkülését. Szerintük a munkaerő iránti kereslet és a kínálat egyaránt nőtt. Ugyanakkor elismerik, hogy változatlanul magas az egy betölthető munkahelyre eső álláskeresők száma és a teljes körű háború előtt dolgozó ukránok jelentős részének még mindig nincs állása.

A Rejting szociológiai csoport felmérése szerint idén februárban a 33%-a nem dolgozott azoknak, akiknek volt állásuk az orosz invázió kezdete előtt. Ez elsősorban a vállalati létszámcsökkentéseknek tudható be.

Mi lesz a bérekkel?

Ami azt illeti, hogy emelkednek-e idén a fizetések, megoszlanak a vélemények és a szándékok. Az Európai Üzleti Szövetség (EBA) felmérése szerint például idén a vállalkozások többsége (61%) nem tervez fizetésmódosítást, 28%-uk viszont emelne a béreken.

Sok múlik azon, hogy milyen a hangulat a gazdasági élet szereplői között. Az EBA kimutatta, hogy az optimisták és a pesszimisták aránya közel azonos: a cégek 38%-a a helyzet romlását jósolja a következő hat hónapban, 33%-uk a körülmények javulására számít, a többiek (29%) pedig nem kalkulálnak jelentős változással. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (76%) tervezi saját vállalkozásának bővítését.

Mihajlo Kuhar, az Uk­raine Economic Outlook vezető közgazdásza úgy véli, hogy a foglalkoztatott ukrajnai polgárok fizetése idén körülbelül 25%-kal emelkedik. Szerinte a béremelés elkerülhetetlen. A fizetések ilyen mértékű emelésével ugyanis gyakorlatilag ellensúlyozni lehet majd az NBU által erre az évre prognosztizált inflációt – teszi hozzá.

Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemző Központ elnöke szerint a pánik elmúlt, a cégek megtanultak működni a háború alatt.

„Tavaly magas volt az infláció, és a vállalkozásoknak lett pénzük az alkalmazottak bérének emelésére. Ugyanakkor az emberek nem hajlandók kevés pénzért dolgozni, mert emelkedtek az árak. A vállalkozás nem fizethet túl keveset, ebben az esetben egyszerűen dolgozók nélkül marad. Ezért kénytelen lesz bért emelni” – mondja a szakértő.

Szerinte ugyanakkor a háborús övezetekben és az azokkal szomszédos régiókban nem tud normálisan működni a gazdaság, így fizetésemelésre csak ott lehet számítani, ahol többé-kevésbé nyugalom van. Igazi áttörés akkor várható, ha véget ér a háború, s beözönlenek az országba a külföldi befektetők – teszi hozzá.

Az IMF a reálbérek növekedésének következő dinamikáját jósolja: 2024-ben +2,5%; 2025-ben +5%; 2026-ban +5%; 2027-ben +4%.

Nincs elég lakatos, túl sok a programozó

A cégek bizonyos szakemberek hiánya miatt is béremelésre kényszerülhetnek. Az országban máris súlyos hiány van a képzett munkaerőből. Természetesen még mindig sok a jelentkező egy-egy állásra, de a munkahelyekért elsősorban a nem termelő szektorban folyik a verseny a „fehér gallérosok” között.

Tetyana Paskina munkaerőpiaci szakértő szerint már vagy tíz éve hiány van a munkásszakmák képviselőiből: lakatosokból, varrónőkből, szakácsokból stb. Napjainkra a probléma súlyosbodott, még nagyobb lett a hiány, mivel sok férfi bevonult a hadseregbe, a nők pedig migránsokká váltak.

A work.ua által közzétett statisztikák szerint a legnagyobb mértékben a szálloda- és vendéglátóiparban, továbbá a turizmusban nőtt a betöltendő álláshelyek száma. Ez persze nem meglepő, hiszen kezdődik a tavaszi-nyári szezon, amikor többen utaznak, mennek szabadságra és tartózkodnak a szabadban.

Ugyanakkor vannak olyan szakmák is, amelyek iránt csökkent a kereslet, illetve amelyekből pillanatnyilag nagyobb a kínálat, mint amekkora kereslet mutatkozik. Érdekes például, hogy nehezebb lett elhelyezkedniük a programozóknak.

(zzz/korrespondent.net)