Déryné ifjasszony Visken

Olvasói levél

2023. április 25., 08:13 , 1156. szám

A Déryné ifjasszony színházi előadás filmváltozata a beregszászi bemutatót követően Visken is a közönség elé került április 23-án a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szervezésében a Déryné-program hozzájárulásával.

A film vetítése előtt Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke és Szabó Gabriella, a helyi alapszervezet elnöke köszöntötte a nézőket. Az elnök úr rámutatott a párhuzamra a kárpátaljai színtársulat és az 1800-as évek színtársulatainak helyzete között. Az elnök asszony a Déryné-program céljairól tájékoztatta a közönséget.

Herczeg Ferenc kalandokkal, felfokozott érzelmekkel, humorral fűszerezett művét Vidnyánszky Attila rendezte és álmodta filmvászonra. A mű főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, méltó emlékállítás a vándorszínház nagyasszonyának.

A Kölcsey Ferenc Általános és Középfokú Oktatási Intézmény biztosított helyet a filmvetítésnek, mely nagy sikert aratott. Ezt követően a közönségtalálkozón lehetőség nyílt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színésznőnek. A beszélgetést Szabó Gabriella, a KMKSZ Viski Alapszervezetének elnöke moderálta.

A jó hangulatban eltelt vasárnap este ékes bizonyítéka annak, hogy szükség van a kultúrára, az együttlétre, hisz ezeken az alkalmakon lehetőség nyílik egymás megerősítésére is.

Sz. G.