A görögdinnye termesztéstechnológiája VIII.

A fajtaválasztás kérdéseiről

2023. április 25., 14:32 , 1155. szám

A kezdő dinnyeter­mesztő igen bőséges fajtaválasztékkal tálalja szembe magát, ha rákeres a dinnyefajtákra a vetőmag-előállítóknál. Sok-sok fajta, eltérő szín és forma, de ami a legfontosabb: eltérő vélemények egyes fajtákról. Nagyon fontos, hogy mindenki találja meg azt a fő fajtát, amely földterületének megfelel, melynek termése piacra vihető és eladható, s csak ezután kísérletezzen a fajtaválaszték bővítésével.

A görögdinnye esetében a fajtatípusok a következő szempontok alapján osztályozhatók (a teljesség igénye nélkül, csak azokat a tulajdonságokat említem, melyek vidékünkön a legfontosabbak):

héjszín alapján – csíkosak (vidékünkön elsősorban ezek keresettek, például: Arashan, Crimson sweet, Jubilee, Fine light, Allsweet, Tri-stipe stb.) vagy fekete héjúak (például: Sugar Baby, Pannónia stb.);

termésalak alapján – hengeres (vidékünkön a legkeresettebbek, de középkorai vagy kései fajták), ovális és gömb alakú fajták (szabadföldön csak választékbővítés céljából javasolhatók, illetve fóliás termesztésre, mert ezek a fajták a koraiság szempontjából kiemelkedők);

magvak alapján – magvas (szőlőmagvú – ezek a megszokott és bevált fajták) és mag nélküli (triploid – egyre elterjedtebbek és keresettebbek);

hússzín alapján – vörös (a legtetszetősebb), továbbá piros, rózsaszín (mely vidékünkön a vásárló szemében nem kívánatos), illetve választékbővítési célzattal találkozhatunk sárga húsú fajtákkal is;

termésméret alapján – ide kell sorolnunk ezt a tényezőt is, mivel vidékünkön nagyon fontos, hogy 5 kg fölött legyen a termés, mert ilyenkor könnyű eladni.

A fajtaválasztás során sok szempontot kell figyelembe venni – ez a legnehezebb döntés egy kezdő termesztő számára, hiszen saját tapasztalatok híján csak a vetőmaggyártóra és a másoktól hallottakra támaszkodhatunk. Sőt, ha nem ismerjük kellőképpen földterületünk tulajdonságait, akkor a fajtaválasztás akár végzetes is lehet.

Görögdinnyénél a következő főbb tulajdonságokat kell összehasonlítani az egyes fajtáknál. Elsősorban a tenyészidőt és a termés méretét vegyük figyelembe – vidékünkön ezek a legfontosabb tényezők. Mivel nem tudunk versenyezni a külföldről behozott áruval, ezért minél korábban piacra kell jutnunk, a lehető legnagyobb termésekkel. Itt jegyezném meg, hogy vidékünk egyre szélsőségesebb időjárási tényezőit is vegyük figyelembe, ezért a koraiság és a méret mellett nagyon fontos az ellenálló, megújuló képesség, az elaprósodásra való hajlam, illetve a tárolhatóság. Az alak, a termésszín, a héjvastagság csak harmadlagos szempont legyen a fajta megválasztásánál.

Külön ki szeretnék térni egy, az elmúlt években egyre nagyobb jelentőségre szert tevő fajtatulajdonságra: a mag mérete, száma, illetve a megléte/hiánya. Egyre nagyobb a kereslet a kevés magvú vagy magtalan (triploid) dinnye iránt. A triploid (mag nélküli) dinnyék új fajtáknak számítanak a termesztésben, vidékünkön még nagyon kevés a termesztői tapasztalat ezen a téren. A csalódást megelőzendő jelezném, hogy ezeknél a fajtáknál is van mag, csak kevesebb, vagy alig észrevehetők. Viszont ezek a fajták sokkal érzékenyebbek, a termés kisebb, és az egyes fajtáknál változó az elaprósodásra való hajlam is. A leggyakrabban előforduló probléma, hogy valamilyen, a termesztés során jelentkező stressz hatására a termésben még több mag képződhet, mint egy egyszerű dinnyefajta esetében, ami rendszerint nagy csalódást okoz a termesztőknek. Kezdő termesztő számára nem javallott ezeket a fajtákat nagy területen termeszteni, ám a kipróbálásuk ajánlott.

Vidékünkön már többen próbálkoztak a dinnye termesztésével mind fóliában, mind szabadföldön. Fóliás termesztésnél a fajtaválasztás során az az elsődleges és a legfontosabb szempont, hogy rövid tenyészidejű és nagy termést adó fajtát válasszunk. Szabadföldi termesztéshez viszont a jó vagy kimagasló ellenálló, megújuló képességű fajtákat igyekezzünk választani.

Összegyűjtöttem néhány hasznos tippet a helyi termesztőktől arra vonatkozóan, hogy mely fajták esetében járt a termesztés kielégítő eredménnyel, és milyen véleménnyel vannak róluk:

Arashan – megbízhatóan terem, hatalmas és jóízű, főként szabadföldi termesztésre való;

Colosseo – hatalmas, jóízű, csak szabadföldbe való;

Rubin Mirsini – megbízhatóan terem, kései, a szezon elnyújtására javasolható, csak szabadföldbe való;

Odyssey – hatalmas, korai fajta, fólia alá és szabadföldbe is ajánlott;

Dávid – triploid fajta, korai, közepes termésű, voltak sikerek a termesztésében, szabadföldbe való;

Susy – megbízható terméshozam, nagy termés, fóliás és szabadföldi termesztésre is alkalmas;

Style – fajtaválaszték bővítésére, nagyon jóízű, korai, fólia alá és szabadföldbe való;

Rubin – kiváló fajta, hatalmas, csak szabadföldbe való;

Bostana – nagyon korai, közepes termésméretű, fóliás termesztésre való. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
 a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza