Ismét drágult néhány zöldségféle

2023. április 25., 17:25

Ukrajnában néhány alapvető zöldség, így a paradicsom, az uborka és a hagyma ára is jelentősen emelkedett. Az első kettő árának csökkenésére csak nyáron számíthatunk, amikor piacra kerül a friss hazai termés – írja az Obozrevatel.

Nyárig viszont tovább fog drágulni az uborka és a paradicsom – jósolja Pavlo Martisev, a Kijevi Gazdasági Iskola Élelmiszer- és Földhasználati Kutatóközpontjának elemzője.

„Megvárjuk a szezont. A szezonunk mégiscsak késői lesz, mert Herszon megye még mindig a háborús övezetben van, a melegházi zöldségeket viszont nem fogják olcsón eladni, mivel drága az áram és a gáz. Nincs értelme olcsón eladni a zöldségeket” – jegyezte meg Martisev.

A portál felidézi, hogy az uborka és a paradicsom drágulása tavasz elején kezdődött Ukrajnában. Ennek oka leginkább az e zöldségek iránti kereslet szezonális növekedésében keresendő, miközben a piacról hiányzik a nagy mennyiségű ukrán melegházi termés.

A múlt héten ismét emelkedett a hagyma ára. Az áremelkedés e zöldség készleteinek szezonális kimerülésével és a nagykereskedelmi cégek vásárlási aktivitásának növekedésével függ össze.

Hiába növekszik az ár, a hagyma iránti kereslet napról napra nő a helyi termékek hiányában. Az EastFruit elemzői szerint minimálisak a készletek a termelők raktáraiban az előző két szezonhoz képest. Előrejelzésük szerint tovább fog drágulni a hagyma az új termés megjelenéséig.

(obozrevatel.com/Kárpátalja)