A vihar Budapesten: határon túli közös színházi előadás

2023. április 25., 19:31 , 1156. szám

Idén Magyarország ad otthont a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiának. Az eseményen részt vesz a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is, amely a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közösen színpadra vitte W. Shakespeare A vihar című drámáját.

A Török Viola által megálmodott és színpadra vitt alkotást először Erdélyben, majd április 21-én a budapesti József Attila Színházban is bemutatták.

A rendező véleménye szerint mindkét csapat részéről óriási lelkesedés volt a közös munka. „Nagyon régóta ismerjük egymást, és már majdnem azóta gondolkodtunk egy közös projekt létrehozásán” – nyilatkozta Török Viola. Elmondása szerint a darab rendkívül aktuális, hisz egy viharban életterek is zátonyra futhatnak, de közben ott bujkál az újrakezdés reménye is. A közös sikeren felbuzdulva jelen előadást szeretnék minél több helyen bemutatni, hisz ez az első olyan produkció, amelyet két határon túli színészcsapat hozott össze. „Reméljük, hogy ez egy olyan sikeres közös alkotás lesz, melynek köszönhetően mindkét társulatnak kedve lesz majd „megszenvednie” egy hasonló előadást is” – zárta szavait a rendező.

„Az elején kicsit nehéz volt összeegyeztetni a dolgokat, hisz két határon túli társulatról van szó, akik próbákat először külön kezdték, majd csak egy bizonyos idő eltelte után próbáltak együtt, de a premierre minden összeállt” – fogalmazott Sikentáncz Szilveszter koreográfus. Elmondása szerint nagyon sok olyan pillanat volt a darab előkészületei során, amikor koreográfusként kellett megálmodni és meglátni azokat a képeket, melyekből aztán a rendező létrehozta az előadás befejezett állapotát. „Ez egy kézből kézbe munka volt mindannyiunk részéről, amit rendkívül élveztem” – húzta alá, majd hozzátette: „A legegyértelműbb része a dolognak az az emberi hozzáállás, alázat és szakmaiság, amit ezáltal mindenki beletett ebbe az egészbe: ebből lehet igazán építkezni a jövőre nézve.”

Gál Natália véleménye szerint minden színész számára hálás feladat új színésztársakkal és rendezővel dolgozni. „Ez a premier azért csodálatos, mert két határon túli színház »egyesüléséből« született” – mondta a színésznő. Magyar színészként találkozni egy Erdélyben működő, marosvásárhelyi társulattal csodás dolog. „Rengeteget tanultunk egymástól, közösen találtunk ki sok mindent, és az együtt töltött idő alatt barátságok is születtek” – emelte ki Gál Natália.

„Véleményem szerint sikerült egy jó minőségű előadást létrehozni, és ez leginkább annak köszönhető, hogy könnyen megértettük egymást a kárpátaljai barátainkkal, egymásra hangolódtunk: én ebben látom a közös munka nyitját és egyben a sikerét is” – fejtette ki gondolatait a marosvásárhelyi Spektrum Színház színésze, Tatai Sándor, aki mű főszerepében tündöklő Prosperót játszotta. „Nagyon értékes tapasztalat volt, és ezúton is szeretném megköszönni a beregszásziaknak a kitartó és alázatos munkát, aminek köszönhetően most már bárhol is találkozzunk, bármikor képesek leszünk egy újabb, közös előadást teljesen zökkenőmentesen létrehozni” – mondta.

Az érdeklődők A vihar című előadást legközelebb április 26-án, majd másnap, 27-én Kisvárdán tekinthetik meg.

Az április és július között megrendezett eseményen több mint 30 ország körülbelül 200 társulata érkezik az országba. Az érdeklődő közönség 70 helyszínen 550 előadást élvezhet az érdekfeszítő program alatt.

SD