A magyar nagykövet látogatása a Külügyminisztériumban

2023. április 26., 08:45 , 1156. szám

Április 19-én Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott Íjgyártó Istvánnal, Magyarország ukrajnai nagykövetével, aki befejezi kijevi diplomáciai misszióját – jelentette a Külügyminisztérium sajtószolgálata.

A megbeszélés témái között szerepeltek az ukrán–magyar kapcsolatok helyzete, a közeljövőben esedékes kétoldalú találkozók, valamint a két ország együttműködése a nemzetközi porondon.

A felek kifejezték kölcsönös szándékukat az országaik közötti párbeszéd erősítésére, a Kijev és Budapest közötti együttműködés továbbfejlesztésére.

Jevhen Perebijnisz megköszönte Íjgyártó Istvánnak a négy és fél éves ukrajnai missziója során végzett munkáját, sok sikert kívánt további működéséhez.

A hír kapcsán a Jevropejszka Pravda felidézi, még 2022 őszén szóba került, hogy Íjgyártó Istvánt, aki 2018-ban foglalta el állomáshelyét Kijevben, Heizer Antal válthatja a kijevi magyar nagykövetség élén. A portál emlékeztet, hogy Heizer 1986-ban szerzett diplomát a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO). Több évi diplomáciai szolgálat után a kétezres évek elején a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökeként működött. 2010-től visszatért a Külügyminisztériumba, Szlovákiában, Albániában és Kazahsztánban volt nagykövet.

(hk/mfa.gov.ua/eurointegration.com.ua)