Ukrajna csatlakozott az EU polgári védelmi mechanizmusához

2023. április 27., 15:44 , 1156. szám

Ukrajna csatlakozott az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusához, így annak 36. tagja lett – jelentette a DW az Európai Bizottság sajtószolgálatára hivatkozva április 20-án.

A csatlakozási megállapodást Janez Lenarčič humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos kijevi látogatása során írták alá. Ukrán részről a dokumentumot Ihor Klimenko belügyminiszter látta el kézjegyével.

Az EU ezen a mechanizmuson keresztül küldött sürgősségi segélyt Ukrajnának az Oroszországi Föderáció által kirobbantott teljes körű háború kezdete óta, ezen belül több mint 88 000 tonna felszerelést, élelmiszert és gyógyszert, valamint a közelmúltban több mint ezer generátort – jegyezte meg az Európai Bizottság.

„Mostantól teljes jogú tagként Ukrajna is küldhet segélyt a mechanizmuson keresztül, amikor egy másik ország válsághelyzetbe kerül” – áll a közleményben.

„2022 óta a mechanizmus több ezer tonna humanitárius segélyt juttatott Ukrajnának, most Ukrajnának is helye lesz az asztalnál” – kommentálta a megállapodás aláírását Matti Maasikas, az EU ukrajnai képviseletének vezetője a Twitteren.

Emellett az Európai Bizottság bejelentette, hogy az év elején biztosított 145 millió eurón felül további 55 millió euró humanitárius segélyt juttat Ukrajnának. Amint azt az EB sajtószolgálata megjegyezte, ezt a támogatást a következő télre való felkészülésre szánják.

2001-es létrehozása óta az EU polgári védelmi mechanizmusát több mint 600 vészhelyzetben és válságban alkalmazták az EU-ban és azon kívül. Célja a 27 EU-tagország és a kilenc résztvevő állam – Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Törökország, Bosznia-Hercegovina, Albánia és most már Ukrajna – közötti együttműködés erősítése a polgári védelem területén a megelőzés, a katasztrófákra való felkészülés és reagálás javítása érdekében.

(ntk/dw.com)