Ismét kaptak előnevelt csirkéket a kárpátaljai nagycsaládosok

2023. április 29., 16:28 , 1157. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) már évek óta beindította az Önellátó nagycsalád elnevezésű programját. Ennek keretében minden évben – így idén is – ingyen kaphattak előnevelt csirkéket az egyesület tagcsaládjai. A csirkék átadására két fordulóban került sor: Beregardóban április 25-én és Salánkon április 27-én.

Az egyesület ilyen módon szeretne hozzájárulni a több gyermeket nevelő szülők boldogulásához, valamint kedvet adni nekik ahhoz, hogy saját tyúkokat neveljenek házuk táján, és ezzel házi tojáshoz és csirkehúshoz jussanak.

A beregardói osztásra Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője is ellátogatott, aki kiemelte, hogy ez egy olyan program, amely hosszú távú segítséget jelent, hiszen az előnevelt, háromhetes csibék néhány hónap elteltével tojni fognak, a brojlerek pedig, mint tudjuk, több kilósra is megnőnek.

„Jó látni, hogy nemcsak a Beregvidékről, de a szórványból is érkeznek családok, így ezek a csirkék egész Kárpátalja területére eljutnak. Mi a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál úgy gondoljuk, hogy a leginkább rászorulók azok, akik sok gyermeket nevelnek, és azok az idős emberek, akik egyedül maradtak” – fogalmazott a programvezető.

A programra összesen mintegy négyszáz család jelentkezett. A családok választhattak, hogy 20 darab brojlert vagy 40 darab tojót kérnek. A szervezők azokat a családokat részesítették előnyben, akik itthon tartózkodnak. A csirkékhez tápkoncentrátumot, vitamincsomagot és kukoricát is kaptak a jelentkezők.

„Hálásak vagyunk támogatóinknak, akik évek óta támogatnak minket. Örülünk, hogy segíthetünk és tovább tudjuk adni a kapott segítséget” – hangsúlyozta Tarpai József, a KMNE elnöke.

Az egyre növekvő igényeket tapasztalva a nagycsaládosok egyesülete minden bizonnyal jövőre is meghirdeti a programot.

Az Önellátó nagycsalád programot a Liechtensteini Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatta. Az egyesület külön köszönetét fejezi ki Adányi Lászlónak, a szeretetszolgálat programszervezőjének.

TV21 Ungvár/K. K.