Meghaladja a félezret az orosz hadsereg által megsemmisített vagy megrongált emlékművek és kulturális örökségi objektumok száma

2023. április 29., 11:50 , 1156. szám

Az Oroszországi Föderáció hadserege több mint 550 emlékművet és kulturális örökségi objektumot semmisített meg vagy rongált meg Ukrajnában – jelentette a korrespondent.net a Kulturális és Információpolitikai Minisztériumra hivatkozva.

„Több mint 550 – ennyi emlékművet és kulturális örökségi objektumot semmisítettek meg vagy rongáltak meg a megszállók. A háború folytatódik, ezért mindennap újabb pusztítást rögzítünk. És sajnos minden egyes kulturális műemlékünk elvesztése a világörökség vesztesége” – jelentette ki Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter.

A kulturális tárca emlékeztetett arra, hogy április 18-án ünnepelték Ukrajnában a történeti és kulturális műemlékek napját, amely kapcsolódik a műemlékek és történelmi helyek nemzetközi napjához. Tájékoztatásuk szerint jelenleg 109 930 országos és helyi jelentőségű műemlék áll állami védelem alatt. A 18 850 újonnan felfedezettel együtt 128 780 a kulturális örökségi objektumok száma.

A Kulturális és Információpolitikai Minisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy a megszállók több tízezer kulturális értéket képviselő tárgyat vittek el Ukrajnából. Az ellopott tárgyak pontos száma ugyanakkor nem ismert.

(hk/korrespondent.net)